Liljer

Liljer er høje, grønne stilkede urter der i højden kan være alt fra 60 til 180 cm. De danner nøgne underjordiske løg, som de bruger til at overvintre med. Ved nogle nordamerikanske liljer udvikler bunden af løget sig til stængler, hvor der så findes mange flere små løg. Nogle arter udvikler udløbere. De fleste blomsterløg er dybt begravet, men visse få arter har løgene nær jordoverfladen. Mange arter danner stilk-rødder, som gør at løget vokser naturligt ved en vis dybde i jorden, og hvert år lægger den nye stængel ’bi-rødder’ over løget, når den titter frem fra jorden. Disse bi-rødder udvikler sig ved bunden af løget.
Blomsterne fra liljer er store, ofte duftende, og kommer i en stor vifte af farver fra  hvide, gule, appelsiner til Nelliker, røde og lilla. De har ofte en slags smukke lilje tatoveringer i form af pletter og hvad der kunne minde om penselstrøg. Liljer blomstrer primært i løbet af det sene forår og sommeren, og blomsterne bæres i en klase eller en slags blomsterskærm på spidsen af stænglen med seks blade spredte eller tilbagebøjede som giver blomsterne et varierende udtryk fra formen af en tragt til en klassisk tyrkisk hat. Blosterbladene gøres fri fra hinanden, og forsynes med en nektarin i bunden af hver blomst. Ovariet bæres over fastgørelsespunktet for støvknapperne. Frugten er en tre cellet-kapsel.

Liljernes frø modnes i sensommeren. De udviser varierende og undertiden komplekse spirings mønstre, og rigtig mange liljer er indrettet efter et køligt og tempereret klima. De fleste af disse kølige tempererede arter er i dvale om vinteren. De fleste arter er løvfældende, men nogle få arter bærer en roset af blade under vækstdvale.

Typisk deler man liljen op i tre plante familier: Den asiatiaske hybrid lilje, trompet hybrid lijen og orientalske hybridliljer. Der findes mange flere familier, men det er disse tre lilje grupper, der passer bedst ind i vores klima, og som pynter bedst i haven.

 

Pas på lilje billen

Et lille tip herfra er: vær opmærksom på lilje billen. Disse små insekter er hårde for liljer, og kan fuldstændig ødelægge liljens smukke udtryk. Det er en god idé, at fjerne disse  små biller fra liljen, når du opdager dem, hvilket kan redde dine liljer fra det hullede bille helvede.

anl�¦gsgartner tilbud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *