Det kan godt svare sig at bevæge sig ud i haven, selvom der er kulde, regn og slud i denne årstid. Gør du allerede noget mod ukrudt allerede nu, så kan det blive lettere at komme det til livs senere på året.

 

Kan du ikke vente med at komme i gang med havearbejdet? Du har måske gået en længere periode og fantaseret om, hvordan din have skal se ud til sommer, når solen forhåbentlig skinner højt over terrasse og have. Er det tilfældet kan du roligt klappe i hænderne, for det kan allerede nu være en god idé at drage ud i haven for at forberede den til foråret.

 

Vinteren har i år været mild, og det fører visse ulemper med sig. En af disse ulemper er, at ukrudt som skvalderkål og etårig rapgræs begynder at vise tænder allerede nu. Du kan derfor gøre dig selv og din have en tjeneste, hvis du griber hækkesaks og handsker og begiver dig ud i blomsterbedene for at sætte en stopper for ukrudtet. Det kan du gøre allerede nu for at slippe lidt nemmere uden om ukrudtsarbejdet senere på året. Ifølge haveekspert Louise Møller fra Haveselskabet er ikke i tvivl om, at den kærlige hånd i denne periode kan foretrækkes.

 

”Problemet med skvalderkål er, at lige så snart den sætter sine små spirer, så trækker den energi ned til sine rødder, som betyder, at den breder sig,” udtaler hun til Kristeligt Dagblad.

 

Det er muligt at ødelægge skvalderkålens rodsystemer ved at fjerne det, inden det breder sig for meget. Og det er blandt andet i disse måneder, det kan være en fordel at sætte sig for dette.

 

”Den er lettere at tage væk nu, hvor der ikke er så meget, i forhold til den urskov af skvalderkål, man kan risikere at stå i om nogle måneder,” siger Louise Møller.

 

Men selvom kampen mod ukrudtet kan svare sig at tage op allerede nu, så er det ikke alle haveopgaverne, der giver mening at tage fat i nu.

 

Ikke alt skal være vinterklar

Skvalderkål og etårig rapgræs sår altså allerede frø i denne tid, og det er en god idé at bekæmpe. Men det er ikke hele haven, der har godt af at få en make-over her i vintertiden. Noget af det du skal vente med er at tage græsslåmaskinen frem. Den sædvanlige tur med græsslåmaskinen rundt i alle havens hjørner kan godt vente lidt endnu.

 

Mosset, der kan befinde sig på plænen, er også en god idé at lade være en tid endnu. Jordtemperaturen er simpelthen ikke høj nok, og den er ugunstig til at så nyt græs på i vintertiden. Så græsplænen er ikke nødvendigvis klar til at få en make-over, mens du alligevel er ude og fjerne ukrudt.

 

Forbered dig på kartoffelsæsonen

Er du en af de haveelskere, der ikke kan lade være med at plante spiselige afgrøder, så kan du forberede dig til kartoffelsæsonen. Og kan du ikke vente med at servere de første kartofler, som er opgravet i din egen have, så er det ikke spor for tidligt at sætte dit kartoffelprojekt i gang.

 

”På planteskolerne har de allerede fået kartoflerne, og det er her til februar, man skal i gang med at forspire,” siger Louise Møller til Kristeligt Dagblad.

 

Det kan på mange måder være godt at gøre nogle tanker om, hvordan din have skal se ud og fungere i år. Selvom det er langt fra alt, der kan gøres nu, så kan du med fordel gribe haveredskaberne og gå i krig i blomsterbedene for at bekæmpe ukrudt. Du kan også allerede nu forberede dig på kartoffelsæsonen.

 

Men mangler du køkkenredskaber eller kartoffelsorter? Eller rækker din opsparing ikke helt tilstrækkeligt til den drømmehave, som du ønsker dig i 2018? Så hold på hat og havehandsker. Lån penge, så du kan få den have, du altid har ønsket dig.

anl�¦gsgartner tilbud