Mørbradgryde på Grill

Mørbradgryde er traditionelt en spise, du laver i en gryde inde på komfuret. Men længes du efter denne velsmagende ret på en sommerdag, så kan du faktisk – med et par modifikationer – lave mørbradgryde på grillen.

Mørbradgryde er en populær spise og er dejlig nem aftensmad, der hverken kræver, at du marinerer mørbraden eller behøver at langtidsstege retten. Det hele kommes i en gryde og står og hygger sig, mens du f.eks. laver kartoffelmos eller ris som tilbehør.

Den traditionelle opskrift på mørbradgryde er en gryderet og derfor nok ikke det mest oplagte måltid at tilberede på grillen. Med mindre du selvfølgelig bruger grillen som kogeplade og har en god, solid og lav støbejernsgryde, du kan lave retten i under kuglegrillens låg.

Mørbradgryde i römertopf

Du kan selvfølgelig også vælge en anden form for ”beholder” til at lave mørbradgryden i. Her er f.eks. en römertopf et oplagt valg. Det er dog ekstremt vigtigt, at du sørger for at römertopf’en er godt gennemvæddet, inden du hælder alle ingredienserne til selve mørbradgryden i for at tilberede retten på grillen.

Har du ikke sørget for at römertopf’en er tilpas fugtigt, vil den høje varme i grillen hurtigt udtørre den, så den begynder at revne og indholdet falder ned til grillkullene eller ender i askeopsamleren på grillen – og det er mørbrad altså nu en gang for dyr til.

Sådan tilberedes retten

mørbradgryde på grillStiller du både top og bund en halv til hel time i vandbad, før du hælder ingredienserne i, er du på den sikre side. Imens römertopf’en står i vand kan du meget passende klargøre mørbraden, så alle sener, fedt og hinder er fjernet fra dette prægtige stykke kød.

Tag derefter römertopf’en op af vandet og hæld alle ingredienserne i den og sæt den ud på den i forvejen klargjorte grill. Vi vælger altid indirekte varme for en sikkerheds skyld, men har du sørget for at römertopf’en er våd nok, burde den også kunne holde til direkte varme.

Som tilbehør kan du f.eks. grille et par store bagekartofler, der eventuelt kan skrabes ud og moses til kartoffelmos. Det giver en meget lækker og smagfuld mos, der kræver et minimum af vædde for at hænge sammen.

Når retten har stået på grillen lige så længe, som du normalt har den stående på komfuret, tager du til sidst låget af römertopf’en og jævner retten med fløde eller en anden jævning, så den få den rigtige konsistens. Lad den eventuelt stå et nogle minutter uden toppen på under grilllåget, så den kan tage lidt smag af grillrøgen.

Giv mørbraden en gang røg

Vil du give retten lidt mere grillpræg, kan du eventuelt skære mørbraden i nogle større stykker og komme den på grillen sammen med en gang hickory træflis. Det giver dig en lækker, varmrøget mørbrad, som du så efterfølgende kan skære i mindre stykker og komme i römertopf’en i stedet for en fersk mørbrad.

Udover at give retten en hel umiskendelig grillsmag, forkorter det også tilberedningstiden væsentligt. Eventuelt kan du røge cocktailpølserne med de sidste par minutter.

Tilbered derefter retten som normalt, dog med kortere ”kogetid”. Afslut eventuelt med at tage toppen af römertopf’en og læg en ekstra gang røg på til sidst. Det giver ikke den smukkeste römertopf bagefter, men retten får virkelig meget grillsmag.

Leave a Reply