Spild af tid at efterårsgrave haven?

Jeg har i mange år efterårsgravet min køkkenhave, og det har jeg gjort med stolthed, stor interesse og et smil på læben. Jeg har altid syntes, det var dejligt. Haven fik en ordentlig omgang, og jeg fik rørt og opbygget nogle muskelgrupper, jeg ellers ikke ville få rørt. Men så en dag kom en kammerat til mig og fortalte, at det var dårligt for min have, men hvad skal man så?

Du kan gøre et af to ting svarede Jens – min kammerat – du kan dække jorden med møg, kompost eller sort plastic, eller du kan så en anden slags afgrøde, f.eks. kløver eller cikorie eller noget lignende. Så holder du på næringsstofferne i jorden, så de stadig er der til foråret, når køkkenplanterne får brug for den.

Derfor må du ikke efterårsgrave din køkkenhave

Det er lidt ærgerligt, når nu man elsker at grave sin have, men man risikerer altså at ødelægge jordstrukturen, nyttige mikroorganismer og næringsstofferne i jorden, og man giver fri adgang til ukrudtet for at formere sig, så der bliver endnu mere af det.

Det eneste tidspunkt, det er nødvendigt at grave sin have på, er hvis man vil anlægge et nyt bed, men så skal man gøre det om foråret, så det kan blive sået til med planter med det samme.

Så blev jeg så meget klogere, og jeg holdt selvfølgelig op med at ødelægge min køkkenhave hvert efterår.

En anden fritidsaktivitet

Men hvad så med hans muskler? Tænker I nok. Der er jo grænser for, hvor mange nye bede, man kan anlægge.

Jo ser I, jeg er begyndt at lave noget andet i min have. Jeg har hængt en hængekøje op, som jeg ligger og stresser af i, når jeg har været i fitnesscenteret. Jeg er nemlig begyndt at styrketræne, og jeg har også forsøgt mig med proteinpulver, hvilket har haft en fantastisk virkning.

mig og haengekoejen

Så mine muskler fejler ikke noget, de er endda blevet større, end da jeg gravede køkkenhave hvert efterår. Og skal jeg være helt ærlig, så savner jeg ikke det hårde slid, det er at grave, det er meget sjovere at bruge tiden sammen med kammeraterne i fitnesscenteret – og efterfølgende i hængekøjen.

En ekstra gevinst er, at planterne i min køkkenhave er blevet endnu frodigere og grovillige – og det endda helt uden brug af proteinpulver.

anlægsgartner tilbud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *