Dræbersnegle er ilt åndende landsnegle. Begrebet dræbersnegl har denne snegl fået på grund af dens evne til invadere og udrydde andre arter. Før den fik betegnelsen dræbersnegl var den kendt under navnet den spanske snegl og blandt biologer er den kendt under den latinske betegnelse Arion vulgaris.
Dræbersneglen tilhører den race af snegle som på engelsk kaldes slugs – det vil sige snegle uden sneglehus. Der er tale om en ekstremt invaderende snegl, og den bliver ofte betragtet som et skadedyr selv i de områder hvor den eksisterer naturligt.
Dræbersneglens ophav og udbredelse
Hvorfra stammer dræbersnegle? Navnet den spanske snegl giver en god indikation, men forskerne er faktisk uenige om den stammer fra det nordlige Spanien, det vestlige Frankrig eller det sydlige England. Uanset hvor dræbersnegle oprindeligt er fra, så har de nu bredt sig over det meste af Europa. De kom første gang til Danmark i 1991.
Beskrivelse af dræbersnegle
Den voksne dræbersnegl kan blive op til 12 cm lang. Den er typisk brunlig i kulør, men den kan både være mere rødlig eller orange i dens farver. Dens følehorn er typisk betydeligt mørkere end resten af kroppen.
Dræbersneglen eksisterer både i haver og andre behandlede områder og også i den vilde natur som skove og tørke områder. Den kan også overleve i åer og søer. Den er blevet fundet op i en højde af 1700 meter i Alperne. Den er kort sagt en art, der kan overleve alt natur i Danmark.
Dræbersneglen et skadedyr?
Dræbersnegle bliver betragtet som et af de 100 værste fremmede dyrearter i Europa. Blandt disse 100 dyrearter er dræbersneglen det eneste landdyr. Derfor bliver dræbersneglen også af mange betragtet som det værste skadedyr Europa nogensinde har set, og dræbersneglen har i mange lande stor betydning på økonomi, økologi, sundhed og det sociale udeliv. Det er i høj grad dette som har givet den spanske snegle dens lidt forhadte øgenavn dræbersneglen, specielt betragtet sammen med den sammenhæng at den spiser døde eller svagere snegle og at de nogle gange har en ret voldsom påvirkning af de private haver.
En af de mere alvorlige komplikationer med dræbersnegle i Danmark og Nordeuropa er, at klimaet ikke indeholder de samme begrænsninger, som det naturlige klima for dræbersneglene gør. I de sydligere klimaer er det tørre vejr en afgørende årsag til at langt de fleste æg ikke bliver udklækket, da de simpelthen tørrer ud og ’dør’. Det danske klima er langt mere fugtigt og gunstigt for udklækning af dræbersneglenes æg. Og i og med at hver snegl lægger op til flere hundrede æg ad gangen. Dette er naturligvis et stort problem, når dræbersneglen burde være reduceret voldsomt i antal allerede før udklækning. Oven i dette er dræbersneglen – lige som så mange andre snegle – en hermafrodit, hvilket betyder at der kun skal en snegl til for befrugtning. Disse faktorer er i sig selv meget alvorligt, men det bliver værre endnu…
De danske dræbersnegle
Mange der har oplevet dræbersnegle og har observeret dem er ofte blevet utroligt overrasket over deres utrolige hastighed, og der er flere historier der går på at ’den spanske snegl’ selv er kravlet hele vejen op til Danmark. Dette er imidlertid dog ikke særligt sandsynligt. Langt mere sandsynligt er det at snegle eller æg er kommet med eksport af grøntsager og frugter fra Spanien og Portugal.
Højere oppe i teksten beskrev vi den spanske snegls udseende, og der er måske nogle af jer, der undrede sig over de kulører vi nævnte. Det er helt naturligt for den spanske dræbersnegl har parret sig med vores lokale sorte snegl, hvilket har skabt en mørkere variant af dræbersneglen – nemlig det man kunne kalde den danske dræbersnegl. Denne dræbersnegl minder for så vidt mest om den klassiske spanske dræbersnegl, men den er som den lokale sorte snegl mere modstandsdygtig overfor det kolde klima.
Metoder til udryddelse af dræbersnegle
Der er efterhånden opsamlet en række forskellige metoder til at udrydde dræbersnegle på. Havebureauet.dk har lavet en god oversigt og lister en række forskellige måder hvorpå man kan komme disse skovdyr til livs. Den originale artikel kan læses her.
- Indsaml og dræb sneglene ved enten at slå dem ihjel en spade eller lignende eller hæld kogende vand over dræbersneglene.
- Find og saml dræbersneglenes æg enten ved igen at overhælde dem med kogende vand eller knus dem godt og grundigt.
- ’Snyd’ lidt og tag ud i havecentret og køb færdiglavede dræbersneglefælder.
- Sørg for at have mange af følgen dyr i haven: Pindsvin, løbebiller, frøer og tudser, og sørg for at have gode vilkår for fugle i jeres have. Disse dyr er dræbersnegles naturlige fjender. Ifølge Havebureauet.dk tager de imidlertid ikke de voksne dræbersnegle.
- Anskaf nogle ænder til haven. De tager dræbersneglene i alle aldre.
- Lav ølfælder i haven. Tag en krukke og begrav den i haven, så den er nærmest plan med græsplænen. Fyld den med øl. Vent natten over, og nattens dræbersnegle fangst skulle have elimineret sig selv.
Vær dog opmærksom på at flere af disse metoder i lige så høj grad rammer andre typer snegle såvel som dræbersnegle.