Sommeren er lige rundt om hjørnet

Foråret er for alvor kommet i gang. Alting spirer, træerne springer ud, og der begynder atter at komme farve på paletten efter en grå vinter. Havemøblerne og uret er blevet stillet frem, og nu går vi tiden i møde hvor vi endelig kan komme ud og nyde havens værdier. Vi ved alle at haven kræver sit, for ikke at gro til når foråret rigtig tager fat, men hvordan holdes haven bedst?

Besøg hos en en rigtig øko gør-det-selv havemand

Vi har besøgt Mads Breumsø, der er selvstændig, og i sin fritid bruger tiden på sin lille have, hvor han dyrker en masse forskellige ting.

Mads har efter eget udsagn altid været en person der har nydt livets glæder. Frisk luft, sport, lystfiskeri og jagt er højt på hans liste. ”En god kop kaffe og en smøg i solen, så får du det næsten ikke bedre” udtaler Mads, der dog, i forsøg på at kvitte smøgerne er gået over til e-cigaretter.

Mads startede helt fra bunden, da haven på 500 kvadratmeter var et stort krat, for 2 år siden. Idéen var en fritidshave hvor der skulle være fri leg til at så, lægge og dyrke hvad der faldt ham ind. Aldrig før havde Mads været havemenneske, men besluttede sig for at prøve sig frem, med tanken om at det kun skulle være fantasien der satte grænser.

Efter at have ryddet hele grunden, begyndte Mads at bygge højbede af trærester, og såede græs på resten af arealet. I siderne plantede han et par æbletræer og et kirsebærtræ, og langs hegnet bibeholdt han den vildtvoksende røde ribs.
2. sæson i det der nu begyndte at ligne en have, gav Mads muligheden for endelig at starte legen. Der blev sået i højbedene, lagt kartofler langs hegnet, og de nye hindbær og brombærbuske blev plantet.

Et udbytte af høst og glæde

I løbet af sommeren og efteråret 2014 viste resultatet sig. Høsten bestod i alverdens lækre afgrøder. Store bøftomater, cherrytomater, forårsløg, spinat, icebergsalat, majs, grønne bønner, hindbær, brombær, ribs, blåbær og kartofler var hvad den lille have havde at byde på. Helt indtil november kunne der plukkes lækre røde hindbær.

Visionen og opskriften på successen

Hele visionen for haven var at prøve at skabe rammerne for et lille økobrug, uden brug af kunstvanding og gødning. En aflagt palletank på 1000 Liter blev installeret til opsamling af regnvand fra taget på den tilstødende garage. Siden har dette rigeligt stillet vandingsbehøvet for haven.

Et kvashegn, udelukkende bestående af kvas fra rydningen af grunden afskærmer nu fint mod kompostbunken og den grimme vandtank.

I højbedene blev brugt almindelig jord med champost iblandet. Champost er et bæredygtigt produkt der udelukkende består af komposteret hestemøg, og er helt fri for svampesygdomme og ukrudtsfrø. Dette gav et fremragende udgangspunkt til dyrkning af afgrøder. Højbedene minimerer mængden af ukrudt, men alligevel er det uundgåeligt. Alt ukrudt fjerner Mads ved håndkraft.

Hvad var det med e cigaretter?

”Jeg har altid været irriteret over klamme askebægre på altanen eller i haven, og alle de skodder der ligger i græsplanen. Jeg har haft en grim morgenhoste, og det var jeg træt af. Nu har jeg prøvet med en e cigaret, og kan ikke helt vænne mig til det. Det virker som om min vejrtrækning har det lidt bedre, men nu må vi se. I hvert fald undgår jeg skodderne i haven” siger Mads og griner: ”Det er lidt underligt at trykke på sådan en el cigaret, og så kommer der damp ud… det er ikke det samme, men hva’ faen”.

Det bedste råd fra Mads

”Prøv dig frem. Hvis du læser dig til alt muligt, så bliver din fantasi og kreative sans hæmmet af de rammer som input fra andre skaber. Rådfør dig i tvivlssituationer, men gør det som DU føler for.”

anlægsgartner tilbud