Hvis du går ud i din have lige nu, så er der højst sandsynligt koldt og rimelig stille, hvad angår insektaktivitet, men så snart bøgen springer ud og de første spæde knopper skyder frem på æbletræet, så forvandles de danske haver til et virvar af summende bier, hurtigt småkravl der myldrer afsted i den fugtige jord, farverige mariehøns og flaksende sommerfugle.

De fleste af os kunne nok godt klare os med en sommer uden stikkende myg og påtrængende fluer, men insekter er faktisk rigtig vigtige for både miljøet, økosystemet og den danske biodiversitet. Især biens tilstedeværelse er altafgørende for et velfungerende klima, og når den vigtige lille bestøver er truet på dens eksistens blandt andet på grund af manglende levesteder, så har det store konsekvenser for resten af verden.

Bier, biller, sommerfugle, larver og andet småkravl fylder måske ikke meget i landskabet, men de er en betydningsfuld del af kredsløbet og det er derfor vigtigt, at vi passer godt på dem og giver dem de bedste forhold at trives under. Hvis bier og insekter forsvinder, vil det være at lade vores planet i stikken for at bruge et godt, gammelt spilleudtryk; vi løber nemlig en risiko med vores fremtid. Der er heldigvis masser, du kan gøre hjemme i din egen have for at bidrage til den fortsat mangfoldige biodiversitet i Danmark. Én af tingene, du kan gøre, er at bruge vinteren og foråret på at forvandle din have til et frodigt paradis for insekter.

Åbn et hotel for insekter

Det lyder måske skørt at bygge et hotel for insekter, men havens små beboere vil elske det. Et insekthotel er et kunstigt habitat skabt med det formål at tiltrække en mangfoldig skare af insekter og give dem optimale forhold at leve under. Du kan købe et færdiglavet ét eller finde hammer og søm frem og selv lave et. Du bestemmer selv, hvordan det skal udformes og hvilke materialer, du vil bruge alt efter, hvad du har til rådighed. Gå ud i skoven og find grene, kogler, blade, mos, og hvad du ellers kan finde og brug det til at skabe et fantastisk lille hotel for de mindste skabninger.

 Foto: Unsplash // Annie Spratt

Tiltræk flere bier til din have

Bier er som nævnt en vigtig del af en enhver have og et sundt økosystem, og der er mange ting, du kan gøre for at sørge for, at bierne trives i din have. Der er bestemte planter, træer og buske du kan plante for at tiltrække bierne, som for eksempel ribsbuske, solbær og stikkelsbær, og diverse krydderurter såsom meriam, mynte og lavendel. Du får en velduftende have og glade bier. Lindetræer er også fremragende steder til de små summende væsner.

Det er ikke alle typer af bier, der bygger kuber, og mange er derfor afhængige af at kunne finde passende steder at overvintre. Sørg for at inkludere små bambusrør, små bunker af grene og kvas, og små stendynger i dit insekthotel, hvor bierne kan være, når det bliver koldt. Hvis du tager dig godt af bierne, sørger de til gengæld for at bestøve dine blomster og frugttræer og giver dig en have, der bogstavelig talt summer af liv.

Plant blomster og lad rodet sejre

Hvis en have er alt for pæn og ryddelig, er det de færreste insekter, der har lyst til at blive der. Indret steder med gamle, hule stubbe, hvor de små kan sidde i læ, og lad din kompostbunke være tilgængelig. Plant blomster, som er rige på nektar og pollen og gerne masser af stauder, som insekter elsker. Undgå at bruge sprøjtegifte og husk at stille små skåle med vand rundt omkring i haven, så insekterne kan få noget at drikke i sommervarmen. Hvis du har frit stykke jord, så plant gerne vilde blomster. Sommerfugle og bier elsker den lidt rodede og vilde have, som får lov at gro lidt.

Så hvis du vil have en skøn, farverig have med en stor biodiversitet, så plant busker, træer, blomster og hold igen med sprøjtegiftene. Rod lidt, lad bladene ligge om vinteren og byg et (eller flere) hoteller til vores små venner og giv dem lidt vand, når det bliver varmt. De vil takke dig ved at holde skadedyrene i skak, bestøve dine blomster og frugtbuske og -træer og give dig en blomstrende smuk have.

 Foto: Krzysztof Niewolny

 

anl�¦gsgartner tilbud