Reklamation: Indhold kan være sponsoreret i denne artikel

En hortensia er en ret hårdfør busk, som giver flotte, store og farverige blomsterkugler hele sommeren. Det er også en plante du har ret nemt ved at anlægge i din have selvom du ikke har grønne fingre. Du kan plante dine hortensiaer i både bed og krukker. Den almindelige hortensia ved med den rette mængde vand vokse sig til en stor og smuk busk, som kan pryde dit blomsterbed. Du bør være opmærksom på at gøde din hortensia både om foråret og efteråret og beskære den, så planten trives og holder sig smuk i lang tid. Læs med her og få gode råd til, hvordan du beskærer din hortensia.

Beskæring har betydning for blomstringen

Med planter kan det ofte være svært at vide, hvordan og hvor man skal beskære og ikke mindst hvornår du bør klippe dem til. Der findes rigtig mange forskellige arter af hortensiablomsten og derfor er det også vigtigt at være opmærksom på, at beskæringsmetoden og graden ofte er forskellige fra art til art. Som udgangspunkt gælder det dog for alle arter, at man beskærer blomsten, for at holde en smuk og ensartet form, eller for at forhindre at planten vokser sig alt for stor. Beskæringen af hortensiaen kan dog på længere sigt have betydning for blomstringen heraf, så her er det vigtigt, at du kun vælger beskæring, hvis det er bestemt nødvendigt.

sådan beskærer du din hortensia

Forårsbeskæring

Hvis du ønsker at beskære din hortensia, er det mest anbefalelsesværdigt at gøre det om foråret. Det sikrer, at der ikke længere er risiko for hård nattefrost, som havens blomster ofte mærkes af. Hortensiaen udvikler ligeledes om efteråret de kommende års blomsterknopper, det vil sige, at hvis du her vælger at beskære din hortensia på dette tidpunkt, så er der meget større risiko for, at frosten tager ved længere nede i planten, når toppen er fjernet. Vær opmærksom på, at der er nogle hortensiaarter, som anbefales beskåret om efteråret. Er du i tvivl bør du spørge hos dit nærmeste havecenter, eller læse flere gode råd og få vejledning om hortensiaplanten her.

Havehortensia

Havehortensien, som er den mest kendte hortensiavariant i de fleste danske haver, blomstre på nye grene og beskæres som oftest mest hensigtsmæssigt i marts måned. Når du beskærer din hortensia, bør du være opmærksom på at skære alle hortensiaens grene ned til en længde på 50 cm. Efter beskæringen af planten vil der således blot fremkomme nye grene, som sikrer at den smukke blomst igen vil blomstre kraftigt.

Vidste du?

Mange ejere af hortensiablomsten vælger ofte om efteråret at fjerne de visne blomster fra busken, men i virkeligheden er det allerbedst, bare at lade dem sidde. Hvis du lader de visne blomsterstande sidde på planten, hjælper du planten med at beskytte sig mod den kommende vinters frost. I stedet kan du vælge at fjerne dem hen på foråret, når du igen er sikker på, at frosten er ovre. Nogle hortensiaer er meget mere hårdføre end andre, hvis du derimod har anlagt hortensiablomster i havkrukker, bør du på det kraftigste overveje at lade dem overvintre indendørs, så du er sikret smukke blomsterkrukker, når foråret igen dukker frem.

anlægsgartner tilbud