En husmår er ikke et så stort problem i din have, som den er, hvis den flytter ind på dit loft. En mår i haven kan dog netop være tegn på, at måren har skabt sig en bolig under taget af dit hus.
Når du ser en mår i din have, bør du med det samme være på vagt. Ikke fordi den vil gøre nogen synderlig skade på haven, men fordi en mår i haven kan være tegn på, at den er flyttet ind på dit loft – eller at den pønser på det i hvert fald. Derfor bør du med det samme undersøge loftet for at se, om det er tilfældet.
Det vil typisk være om sommeren, at du ser måren i haven – hvis du overhovedet ser den. Normalt jager den nemlig om natten, og det er svært at opdage den i mørket. Om sommeren er den dog nødt til at gå ud at jage, mens det er lyst, fordi nætterne er så korte.
Der findes to forskellige former for mår – en skovmår og en husmår. Skovmåren lever i skoven og kommer kun sjældent ud på det åbne land. Du vil derfor sjældent se den i din have, medmindre du bor lige op ad en skov. Husmåren lever derimod primært på loftet af huse. Det kan være alle typer af huse, hvor de kan finde en sprække ind på loftet, både parcelhuse og sommerhuse såvel som stråtækte huse kan få besøg af en husmår.
Sådan kan du se, at du har mår i huset
Har du ikke set en mår i haven, vil du typisk opdage måren af en af tre følgende grunde:
- Du kan høre den larme deroppe
- Det begynder at lugte dårligt fra loftet
- Du opdager en bunke med mårens ekskrementer
Når en mår har etableret sig på dit loft, er det ikke ualmindeligt, at du kan høre den løbe rundt deroppe. Den hygger sig med at skabe en hule i din isolering og spise de fugle og andre mindre dyr, som den fanger.
Det er også en af grundene til, at der kan komme til at lugte dårligt fra dit loft: Måren kan godt lide at tage de dyr, som den har fanget med op på loftet. Det er dog ikke altid, at den får dem spist lige med det samme, og så kan de godt begynde at lugte.
Mårens ekskrementer lugter selvfølgelig også, og i mange tilfælde vil de være årsagen til, at du ved, at der er en mår på færde. Måren finder nemlig et ”toilethjørne” på loftet, hvor den går hen og besørger. Dens afføring vil derfor ikke ligge spredt udover hele loftet som med rotter.
Sådan undgår du mår i huset
Det er svært at få mår ud af huset, når du først har fået dem ind. Derfor er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for, at de ikke kan komme derind. Du bør løbende gennemgå taget for huller, så du kan sikre dig, at måren ikke har mulighed for at komme ind. Selv en åbning på størrelse med et hønseæg er nok til, at den lange, slanke mår kan komme ind.
Er der et træ eller stakit i haven, som måren bruger til at komme op på loftet, kan du sætte hønsenet op for at forhindre måren i at komme ind. På træet skal hønsenettet sættes som en omvendt tragt, så måren ikke kan kravle længere, når den kommer til den. På hegnet bør det være så små net, at det er svært for måren at klatre i det.
Sådan slipper du af med mår igen
Har du først fået mår på loftet, kan det blive en lang og sej proces med at slippe af med dem igen. Du skal selvfølgelig til at finde ud af, hvordan den kommer ind. Når du har gjort det, kan du lukke hullerne – når du har sikret dig, at måren ikke er der.
Hjælper det ikke, kan du sætte en fælde op. Det kan du enten få et skadedyrsfirma til eller selv stå for. Hos nogle Falck-stationer er det muligt at låne dem i en måned, hvis du har abonnement. Du må gerne selv aflive måren, når den er gået i fælden. Kan du ikke få dig selv til det, skal du tage den til dyrlægen. Det nytter ikke at slippe måren fri; den kan nemt finde tilbage til dit hus, og gør den ikke det, bliver den jo bare en andens problem.