Katte i haven

Katte i haven – Er du katteejer, kan du gøre meget for at indrette din have, så katten besørger, hvor du ønsker det. Er du ikke katteejer, men har problemer med katte i haven, kan du blandt andet bruge stærke dufte til at holde kattene væk.

 

Har du katte i haven, vil din holdning til dem nok i høj grad afhænge af, om det er dine egne eller andres. Er det dine egne, vil du forsøge at gøre haven så kattevenlig som muligt, selvfølgelig uden at du inviterer til, at de gør hele haven til deres toilet. Har du ikke selv kat, vil dit fokus nok primært ligge på det sidste.

Når din kat kommer udenfor, bliver den stimuleret. Du behøver derfor ikke sørge for at lege med den og underholde den som med en indekat. Det er rigeligt for den, at den dagligt skal forholde sig til andre katte, huske veje til og fra huset, begå sig i trafikken, finde noget at drikke og spise og på andre måder leve et naturligt katteliv udendørs. Derfor bør du heller ikke gøre noget for at skabe en have, der aktiverer katten.

Skab et hjørne, hvor katten må besørge

Du kan dog sørge for at skabe et hjørne, hvor katten har mulighed for at gå på toilettet. Katte kan godt lide løs jord, sten, perlegrus og lignende. Som katteejer bør du derfor sørge for at have et hjørne, hvor det er i orden, at katten besørger. Det er også med til at mindske sandsynligheden for, at den går ind til naboen.

Du bør derfor grave et hjørne op, hvor der ligger masser af løs jord. For at gøre det endnu mere attraktivt for katten at bruge det hjørne som toilet, kan du blande noget kattegrus i jorden. Det giver sig selv, at sådan et hjørne hurtigt kan komme til at lugte. Placer det derfor væk fra huset og terrassen på et sted, hvor du ikke bliver generet af det.

Kattevenlige planter

Katte kan godt lide at gå og nippe af planter, og nogle planter bliver de lige frem lidt høje af at gå og spise af. Som katteejer er det derfor en god ide, at du sørger for at have nogle af dem i haven.

Nogle af de planter, som kattene rigtig godt kan lide, er katteurt og stikkelsbærkiwi. De indeholder begge olier, der påvirker kattene. Dine katte vil derfor dagligt gå og gnaske lidt i dem, fordi de godt kan lide effekten.

Der er dog også en række planter, som katte ikke kan tåle at spise. Derfor bør du være opmærksom på, at du ikke har dem i din have, når du har en kat. Det er for eksempel rhododendron, fredsliljer og alpeviol.

Sådan får du katten ud af haven

Hvis det ikke er din egen kat, du har i haven, er du nok rimelig træt af, at den er der. I det tilfælde er der heldigvis meget, du kan gøre for at slippe for katten. Først og fremmest handler det om, at du undgår løs jord, grus og lignende. Har du grusstier i haven, er det derfor for eksempel effektivt at skifte dem ud med fliser.

  katte ud af haven

Du bør også holde op med at hakke i haven for at fjerne ukrudt. Det løsner jorden og gør den meget indbydende for katten til at forrette sin nødtørft i. Faktisk bringer hakningen også flere ukrudtsfrø frem i lyset, hvilket gør, at der kommer mere ukrudt. Ved at fjerne ukrudtet ved håndkraft får du altså mindre af det.

En sandkasse er også mange kattes foretrukne toilet. Det nemmeste er, at du dækker den over med net eller låg. Så slipper du for ubehagelige overraskelser.

Få katten til at gå væk med duft

Katte er meget sensitive over for dufte, og hvis der er en kraftig duft i din have, kan du holde nogle af dem væk på den måde. Desværre virker duftene ikke lige effektivt på alle katte. Det er oplagt at bruge køkkenaffald som teposer og kaffegrums. Der er mange katte, der ikke bryder sig om duften af kaffe og te som pebermynte og eukalyptus.

Bruger du champost i haven, der indeholder hestemøg, vil du naturligt opleve, at kattene fortrækker. De bryder sig ikke om den skarpe lugt fra møget.

Har du ikke held med at holde kattene væk med duft, er det altid en effektiv løsning, at du sprøjter vand på dem, når du ser dem i haven.

Andre interessante artikler om dyr på AltForHaven

Høns i haven – hvordan håndterer du høns i haven, hvor meget plads skal de have, hvordan beskytter man høns i haven mod besøg fra ræven. Det kan du læse meget mere om i denne guide til høns i haven.

Dræbersnegle – Hvad gør vi med den her noget uvelkomne gæst i haven. Dræbersnegle er også kendt som iberiansk skovsnegl og har på en eller anden måde sneglet sig hele vejen til Nordeuropa. Dræbersnegle bliver betragtet af de fleste som et rigtig belastende skadedyr. Du kan læse her om metoder til at reducere antallet af dræbersnegle i haven.