Tulipaner

tulipaner Tulipaner … røde, orange, gule, lyserøde … Svajende blidt i brisen. Transformationen af haven til et sted af himmelske dimensioner. Er det ikke lige dig, at plante tulipaner til dette forår? Hvis man kender de tricks der skal til og forbereder plantningen på forhånd, så er det relativt let.

Følg disse henvisninger, og så vil du på kort tid udvikle den smukkeste og den mest fantastiske tulipan have.

Valg af tulipanløg

Den første ting at være opmærksom på, når du begynder at plante tulipaner er at overveje hvilken slags tulipanløg, du køber. Vælg de tulipanløg, der ser sunde ud og ikke har blå mærker eller rifter. Disse tulipanløg vil have en langt bedre chance for at vokse godt. Altid gå efter de store tulipanløg. Mindre tulipanløg kan have svært ved at udvikle sig, og en del af dem vil ikke overleve. De store blomsterløg vil udvikle sig til at blive store blomster – så simpelt er det. Efter at du har modtaget tulipan løgene er det bedst at plante dem så hurtigt som muligt. Hvis det ikke kan lade sig gøre at plante dem så hurtigt som muligt, så sørg for at opbevare dem køligt mellem 10 til 15 grader. Opbevaringsstedet skal være mørkt og tørt – og for guds skyld opbevar dem ikke i direkte sollys – så prøver de at blomstre før de må.

 

Plantning: Den perfekte muld og det perfekte sted

Det er enormt vigtigt at plante tulipaner på et sted, hvor de får mere end 6 timers direkte sollys. Det er helt afgørende for tulipanløgene i og med at de har brug for sollys til at vokse godt. Sandet jord er den bedste form for muld, der kan bruges til den blomstrende af disse tulipanløg. Plant dem endelig ikke i mudrede områder eller områder, der har en tendens til store mængder vand (fx ved regnskyl). Sørg for ikke at plante andre planter omkring tulipanløgene, da graveprocessen kan have meget uheldige konsekvenser for udviklingen af tulipanen. Plant aldrig for mange tulipaner oven i hinanden grupper af 6 tulipan løg er et ideelt nummer.

 

Plantning: Sådan plantes tulipaner

Grav et hul til tulipanløgene, hullet skal være mellem 20 til 30 cm dybt. Det burde være nok til 6 tulipan løg. Løgene vokser bedst, når de er placeret i bundter. Så et hul skal kunne holde omkring 6 løg – maksimalt 12. Hvis det er lidt forvirrende så kan man også altid gå efter den tommelfingerregel, at dybden af hullet skal være tre gange længden af løgene.
Mellemrummet mellem hver tulipan bundt skal være mindst 8-10 cm. Placer løgene sidelæns, således at der ikke er nogen tvivl om, hvilken side, der går opad, og hvilken side, der går nedad. Når de er placeret på siden korrigerer de sig selv, og finder vejen til overfladen selv.
Ekstra tip: Sørg for, at hvert bundt er placeret nøjagtig i samme dybde som de andre, således at de alle blomstrer på samme tid.
Når tulipanløget er plantet er det vigtigt at vande stedet og derefter dække planten med jord. Den næste vanding bør først ske, når tulipanen får blade. Grunden til at man ikke må vande dem inden da er at den nye vanding kan føre til forrådnelse af rødder eller at planten kan unødigt blive udsat for skadedyr.
En måneds tid senere, kan et lag af tørre blade, gødning, kompost eller tørret kompost dækkes over tulipanen. Dette lag vil forhindre at jorden tørrer og holde jorden kølig, hvilket vil hjælpe væksten. Desuden forhindres sneen og kulden (hvis de er plantet om vinteren) i at nå rødderne og at de derfor vil undgå forfrysninger.
Der er ikke noget særligt behov for at tilføje gødning til jorden, fordi løgene allerede er blevet behandlet. Når de blomstrer kan det være en fordel at give dem lidt ekstra næring evt. kompost. Efter dette er det bare at lade tiden gå og lade de smukke tulipaner blomstre.