Sommerfuglebuske – Gode råd til pasning, plantning og beskæring
Hvad er en sommerfuglebusk?
Sommerfuglebusken, også kaldet Buddleja davidii, er en løvfældende busk med en overhængende vækst og store klaser af velduftende blomster. Den bliver dyrket for sin blomsterrigdom og er populær fordi den tiltrækker nektarsøgende insekter, herunder blandt andet voksne sommerfugle og for dens duft.
Oprindelsen
Sommerfuglebuske, også kendt som Buddleja davidii eller Buddleia davidii, stammer oprindeligt fra tempererede områder i Asien, Nordamerika og Sydamerika. De kan findes i bjergområder, skove og åbne græsarealer. I Danmark kan de dyrkes i haven som prydplanter, og er også populære som havedekoration.
Udseende
En sommerfuglebusk er en flerårig busk, der kan vokse til en højde på mellem 2 og 4 meter, afhængigt af sorten. De har lange, slanke grene og grønne blade, der er ovale eller lanserede i form. Bladene er normalt 2-8cm lange.
Blomstringen er hovedattraktionen ved sommerfuglebuske. Busken blomstrer normalt i sommermånederne, og blomsterne sidder samlet i store klaser. Blomsterne kan have mange forskellige farver, såsom lilla, blå, pink, hvid og orange.
Blomstringstidspunkt
Sommerfuglebuske blomstrer normalt i sommermånederne, typisk mellem juni og september, afhængigt af sorten og klimaet. Nogle sorter kan blomstre lidt tidligere eller senere end dette tidsrum. Blomstringen varer typisk 4-6 uger, og efter blomstringen dannes der små, sorte frugter.
Det er værd at bemærke, at selv om mange sommerfuglebuske er flerårige, så kan deres blomstring variere fra år til år, afhængigt af vækstbetingelserne. Fx kan et år med ekstrem varme eller tørke kan påvirke blomstringen negativt. Derudover, kan det også påvirke hvor længe og hvor meget de blomstrer, generelt kan man sige, at jo bedre vækst betingelserne er, jo længere og rigere blomstring vil man se.
Men i almindelighed er sommerfuglebuske godt kendt for at være nemme at dyrke og kan give en længerevarende og farverig blomstring år efter år.
Er sommerfuglebuske giftig?
De fleste sommerfuglebuske er ikke giftige for mennesker eller kæledyr, men nogle af planternes dele kan forårsage irritation eller allergiske reaktioner hos nogle individer. Bladene, stænglerne og blomsterne på sommerfuglebuske er normalt ikke giftige, og planterne kan dyrkes omkring børn og kæledyr uden nogen form for bekymring.
Derudover er de også føde for mange sommerfugle og insekter, og er derfor anses for at have en positiv effekt på biodiversiteten. Men, nogle forskere antyder at de sorte frugter på planten kan være giftige, hvis man spiser dem i store mængder, så det er bedst at holde sig fra at spise frugterne.
Børnene bør også advares om ikke at plukke og spise frugterne. Derudover kan man også opleve irritation i huden, hvis man kommer i kontakt med saften fra frugterne, så man bør vaske hænderne efter kontakt med frugterne.
Det er vigtigt at pointere at disse giftighedsforslag er ikke almindeligt eller dokumenteret i litteraturen, og i det store og hele er sommerfuglebuske anset som sikre planter at have i ens have.
Biodiversitet i sommerfuglebusken
Sommerfuglebuske spiller en vigtig rolle i biodiversiteten, da de tiltrækker et stort antal forskellige arter af sommerfugle og insekter. Deres blomster er rige på nektar, som er en vigtig fødevarekilde for mange insektarter, herunder honningbier, humlebier og skovsommerfugle.
Frugterne på sommerfuglebuske er også vigtige føde kilder for mange fuglearter, såsom spurvehøge, spurvefugle og rovfugle.
Sommerfuglebusken som invasiv art
En invasiv art er en art, der er ikke-indfødt til et bestemt område og som kan udkonkurrerer andre hjemmehørende arter i de danske haver.
Nogle sommerfuglebuske er blevet betragtet som invasive arter i visse områder, fordi de kan vokse hurtigt og overtage lokale planter. Det kan ske i områder, hvor de er plantet, men hvor de ikke er indfødt, eller hvor de ikke har nogen naturlige fjender.
I Europa er situationen ikke så kritisk, og man kan ikke finde sommerfuglebusken buddleia på invasive plantelisten.
Typer af sommerfuglebuske – hvilken skal du vælge?
Det kommer helt an på dine personlige præferencer, hvilke farver du vælger til din sommerfuglebusk. Der findes mange forskellige farver af sommerfuglebuske, så du kan vælge den farve, der passer bedst til din have og dine ønsker.
Hvis du vil tiltrække så mange sommerfugle og andre insekter som muligt, kan du vælge en sommerfuglebusk med lyse, klare farver, såsom lilla, blå, rosa eller gul. Disse farver tiltrækker ofte en bred vifte af insekter, så du kan nyde at se mange forskellige arter besøge din have.
Nogen af de mest populære sorter inkluderer:
- “Black Knight” – Hybrid art med dybe mørkviolette blomster
- “Flower Power” – Ny sommerfuglebusk med smukke blomster som skifter fra blålig violet til orange mens den blomstrer
- “Blue Heaven” – En af de populære dværg sommerfuglebuske med blå blomster
Vil du vide mere om hvilke sorter du kan vælge kan du kigge på vores side om de mest populære sorter af sommerfuglebuske.
Udplantning af din sommerfuglebusk
En rigtig udplantning er vigtig for at sikre, at din sommerfuglebusk trives og kan vokse sig stærk og sund. Man skal plante sommerfuglebusken i den rette jordtype og det rette sted, og det kan det hjælpe at sikre god dræning, tilstrækkelig mængde sollys og plads til at vokse. Det kan også hjælpe med at sikre at den får den nødvendige næring.
Hvordan udplanter du en sommerfuglebusk og hvor skal den placeres?
Når du planter sommerfuglebuske, skal du først vælge et passende sted i haven. Busken foretrækker fuld sol til delvis skygge og god dræning. Marken skal være fri for andre planter og træer, da den har brug for plads til at vokse. Hvis du vil tiltrække flest sommerfugle skal du placere den på en solrig placering med luft omkring planten, da sommerfuglene ikke bryder sig om trange steder.
Det er vigtigt at grave et hul, der er større end roden på sommerfuglebusken. Sørg for at fjerne eventuelle jordklumper buskens rødder, inden den placeres i hullet. Efter at have placeret roden i hullet, kan du plante den ved at fylde jorden omkring den og træd jorden godt sammen for at fjerne luftlommer. Vand den godt efter plantning for at sikre, at jorden er godt fugtig.
Efter plantningen er det vigtigt at give busken regelmæssig vanding i de første par uger for at hjælpe den med at etablere sig i det nye område. Det mest optimale tidspunkt at plante en sommerfuglebusk ville være om efteråret på grund af sommerens varme har gjort jorden dejlig lun og regnen gør jorden fugtig, men kan i princippet plantes ud hele året.
Jordtype
Sommerfuglebuske trives bedst i godt drænet, næringsrig jord. En jordtype, der er godt egnet til sommerfuglebuske, er en blanding af sand, ler og organisk materiale som kompost eller gødning.
En jord med god dræning er vigtig, da busken ikke tåler at stå i vandlidende jord. Hvis jorden i det område, hvor du ønsker at plante din sommerfuglebusk, er tung og leragtig, kan det være nødvendigt at tilføje sand eller andet drænende materiale for at forbedre dræningen.
Hvordan tager man du en stikling af din sommerfuglebusk
Det er muligt at tage stiklinger fra en sommerfuglebusk for at dyrke flere planter. Det er en nem metode til at formere busken, da det ikke kræver særligt meget erfaring eller viden om gartneri.
Den bedste tid at tage stiklinger fra en sommerfuglebusk er i starten af sommeren, når planterne er i vækst. Man kan tage 10-15 cm lange stiklinger fra de nyeste skud og sørge for at der er et par blade på stiklingen.
Vil du vide mere om hvordan du udplanter eller tager en stikling fra din sommerfuglebusk kan du kigge på vores artikel omkring sådan planter du eller udplanter din sommerfuglebusk
Pasning af sommerfuglebuske
Sommerfuglebuske er nemme at dyrke og kræver relativt lidt pasning, hvis de er plantet i et passende sted og i den rette jordtype. Her er nogle generelle tips til pasning af sommerfuglebuske.
Vanding og gødning af planten
Sommerfuglebuske har brug for regelmæssig vanding, især i de første par uger efter plantningen. Busken skal holdes jævnt fugtig, men ikke oversvømmet.
Sommerfuglebuske har også brug for regelmæssig gødning for at sikre mange blomster og vokse og trives. Det anbefales at gøde sommerfuglebusken ved at tilføje gødning eller kompost til jorden i starten af sommeren.
Planter som sommerfuglebusken trives godt med
Sommerfuglebusken trives godt sammen med en række forskellige planter, da det er en god naturkilde for sommerfugle og andre insekter. Nogle eksempler på planter som den trives godt med er blomsterbede, græs, stauder m.m.
Vil du vide mere om hvordan du passer en sommerfuglebusk kan du kigge på vores artikel omkring pasning af sommerfuglebuske.
Beskæring af sommerfuglebusk
Når det kommer til at beskære sommerfuglebusken, er det en vigtig del af dens pasning, da det kan hjælpe med at holde busken i form og øge dens blomstring så den får mange tætpakkede blomster.
Hvornår skal du beskære den?
Det er bedst at beskære busken i efteråret eller tidligt om foråret, før den begynder at vokse igen. Man kan fjerne de gamle, døde grene, og beskære de unge skud for at forme den. Du skal også fjerne visne blomster og visne blade fra busken for at holde din sommerfuglebusk smuk og sørge for en rig blomstring. Det er vigtigt at fjerne skud, der vokser indad eller krydser hinanden, da det kan beskadige den og hindre lys og luft at nå de indre dele af busken.
Hvor meget skal den beskæres og hvor ofte?
Det afhænger af buskens størrelse og form, samt dit mål med beskæringen, hvor meget du skal skære af din sommerfuglebusk. Generelt bør man beskære busken moderat for at undgå at skade den eller forårsage for meget stress.
Hvis målet med beskæringen er at holde busken i form og reducere dens størrelse, kan det være nødvendigt at beskære op til 1/3 af buskens totale volumen. Det kan hjælpe med at sikre, at busken ikke bliver for stor eller vokser ind i andre planter i haven.
Hvor ofte man skal beskære sin sommerfuglebusk afhænger af buskens størrelse og form, samt dit mål med beskæringen. Generelt er det vigtigt at beskære busken regelmæssigt for at sikre, at den trives og blomstrer rigtigt.
Vil du vide mere om hvordan du beskærer din sommerfuglebusk kan du lære mere i vores artikel omkring beskæring af din sommerfuglebusk
FAQ
Kan en sommerfuglebusk tåle frost?
Det afhænger af arten og sorten af sommerfuglebusken. Nogle arter og sorter er hårdføre og kan tåle frost i den danske vinter, mens andre er mere sensitive overfor kulde. Det er vigtigt at vælge en sort der er egnet til det danske klima og sørge for at planten er godt beskyttet mod frost og kulde i en hård vinter. Det kan for eksempel være ved at dække planten med fx et frostnet imod hård frost, eller ved at dække det til med nedfalden løv eller gran.