Beskæring af hortensiaDu bør så vidt muligt ikke beskære din hortensia. Har du alligevel brug for det, skal du fjerne nogle af de ældste grene. Hvert forår bør du dog fjerne visne blomster og grene fra planten.

Hortensiaer er smukke og populære blomster, som mange vælger at have i haven. Planterne får store blomsterklaser med enten blå, lilla eller røde blomster. Farven på blomsterne afhænger af, hvor sur jorden er, der hvor de står. En meget sur jord giver helt blå blomster, mens en mindre sur giver lilla eller røde blomster.

Planterne er forholdsvis nemme at passe, selvom de både kræver vanding, gødning og en mindre grad af beskæring. Der findes flere forskellige typer af hortensiaer. Den mest almindelige er dog Hydrangea macrophylla. Det er derfor den, vi har taget udgangspunkt i.

Skal jeg beskære min hortensia?

Som udgangspunkt bør du faktisk slet ikke beskære din hortensia. Planten kan blive mellem en og tre meter høj, og det er bedst, at du lader den gro, som den vil. Det er derfor også vigtigt, at du tænker over det, når du sætter planten – at den skal have plads til at brede sig.

Når det er sagt, kan det dog selvfølgelig blive nødvendigt for dig, at du beskærer den, for at den stadig kan være i haven. Har du brug for at tynde ud i grenene, bør du vælge de ældste grene og tynde ud i dem.

Nogle mener generelt, at det er en god ide, at du hvert år fjerner en eller flere ældre grene, så planten kan sende nye skud ud der.

Hvornår skal jeg beskære min hortensia?

Du bør beskære din hortensia om foråret, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Du skal være opmærksom på, at de nye grønne skud indeholder kimen til blomsterklaserne. Hvis du får klippet for mange af dem af, kommer der ikke til at være lige så mange blomster.

Hvordan skal jeg beskære den?

Du bør aldrig beskære din hortensia særligt meget. Klip så vidt muligt kun ældre grene af, når du har brug for at beskære planten.

Om foråret, når du ser på planten, bør du også nappe de visne blomsterklaser og grene af. Mange vil gerne fjerne dem i efteråret, fordi de er grimme. Men de visne blomsterklaser og grenene er med til at beskytte planten mod frost om vinteren. Derfor er det bedst, at du først fjerner dem om foråret. Du skal nappe dem af mellem den visne del og det første grønne skud på grenen.

Hvor tit er det nødvendigt at beskære en hortensia?

Du skal kun beskære din hortensia en gang om året – hvis du overhovedet vælger at beskære den. Du bør også kun nappe de visne blomster og grene af en gang om året i foråret. Resten af året kan du koncentrere dig om at pleje din hortensia ved at give den rigeligt med gødning og vand – og så ellers bare nyde de smukke blomster, den belønner dig med.

Hortensia produkter fra danske planteeksperter

[et_pb_shop type=”product_category” posts_number=”24″ show_pagination=”on” include_categories=”62″ columns_number=”3″ orderby=”menu_order” _builder_version=”3.25.3″ z_index_tablet=”500″][/et_pb_shop]