Plantning af ligusterhækHvornår du skal plante en ligusterhæk, afhænger af, om den er i potte eller ej. Metoden til at plante den er dog den samme uanset hvad. Læs mere om plantning af ligusterhæk herunder.

Ligusterhække er en meget populær form for hække, da de er tætte og stedsegrønne. Det betyder, at de er grønne hele året, og at du derfor også om vinteren vil have en god afskærmning ind til din have. Selvom du ikke opholder dig lige så meget i haven om vinteren, er det jo stadig rart for dig, at andre ikke bare kan se ind i den – og at du har noget grønt at se ud på fra huset.

Planten stammer egentlig fra Sydeuropa, hvor den vokser vildt i skovene, men den trives også godt herhjemme. Alle dele af planten er giftige. Det gælder også for de små bær, som den sætter.

Hvornår skal jeg plante ligusterhæk?

Hvornår du skal plante ligusterhæk, kommer an på, om det er en barrodsplante eller en plante i potte. Planter i potter kan du plante hele året, så længe jorden ikke er frossen. Det er vigtigt, at du sørger for at vande i tørre perioder det første år, så planten kan få en god start på livet.

En barrodsplante har ikke jord om rødderne og er derfor mere påvirkelig af årstiderne. Stedsegrønne barrodsplanter, som liguster hører til, skal derfor altid plantes i maj eller august og september. Rødderne kan ikke klare, hvis jorden er for kold. Der skal derfor være noget varme i jorden, når du planter dem.

Hvordan skal jeg plante ligusterhæk?

Når du skal plante en hel række af hækplanter, er det smartest, at du markerer, hvor rækken skal være, ved at trække en snor. Med den bliver det nemt at plante ligusterhækplanterne på en række.

Du skal nu grave en rende, der hvor du har sat snoren. Renden skal være 1-2 spadestik bred, afhængigt af hvor store hækplanter, der er tale om. Den skal være så dyb, at planternes rødder ikke bliver bøjet, når du sætter dem ned i den.

Har du valgt en færdighæk, kan du sætte planterne med 30 cm imellem. Har du valgt barrodsplanter, skal der være 20-25 cm mellem hver plante. Det nemmeste er, at I er to til at sætte planterne ned. Den ene kan holde planten, mens den anden forsigtigt kommer jord omkring den. Det er vigtigt, at planten ikke kommer til at stå dybere, end den gjorde på planteskolen. Ellers kan den rådne.

Hvor tit skal en ligusterhæk klippes?

En ligusterhæk skal klippes to gange om året. En god huskeregel er, at du klipper den første gang før Sankt Hans, og at du klipper den anden gang i august. Du skal ikke klippe din nyplantede hæk, før den har nået den højde, som du gerne vil have.

Den nemmeste måde til at få en lige hæk er, at du spænder en snor op over hækken, cirka 20 cm over den højde som du gerne vil have, at den skal være.

En ligusterhæk er altså både nem at klippe og at plante. Det gør den til en oplagt hæk i en række sammenhænge og en hæk, som du kan have glæde af i mange år fremover.

anl�¦gsgartner tilbud