Beskæring af klematisDer er stor forskel på, hvor ofte og hvornår din klematis skal beskæres alt efter, hvornår den får blomster. De sommer- og efterårsblomstrende er langt mere krævende end de forårsblomstrende.

Klematis er en smuk plante, der pryder mange danske haver. Den er ikke svær at have med at gøre, når du ved, hvordan du skal gøre. Det vigtigste i forhold til beskæring er, at du ved, om din klematis er forårsblomstrende eller sommer-/efterårsblomstrende. Det har stor betydning for, hvornår og hvor meget de skal beskæres.

Du kan tydeligt se, hvornår på året din klematis får blomster. Dermed bliver det nemt for dig at se, hvilken type der er tale om. Er du lige flyttet ind i en bolig med en klematis i haven, handler det altså bare om, at du venter, til planten har haft blomster.

Hvornår skal jeg beskære klematis?

Hvornår du skal beskære din klematis, afhænger af, om det er en forårsblomstrende eller en sommer/efterårsblomstrende variant, du har. Blomsterknopperne bliver dannet et halvt år før, planten blomstrer. Når du beskærer, er det afgørende, at du ikke får klippet blomsterknopperne af.

Derfor bør du beskære en forårsblomstrende klematis i sensommeren, når den lige er holdt op med at blomstre. En efterårsblomstrende variant bør du beskære i det tidlige forår, inden den danner blomsterknopper.

Hvordan skal jeg beskære klematis?

Har du en sommer- eller efterårsblomstrende klematis, bør du skære den ned til 25-30 cm hvert år. Planten vil derefter vokse op igen og blive meget smuk og frodig at se på. Har du en forårsblomstrende klematis, bør du kun klippe de visne grene og vildskud af. Hvert tredje til fjerde år bør du skære den ned til 150 cm.

Når du beskærer en forårsblomstrende klematis, er det vigtigste, at du ikke klipper blomsterknopperne af. Hvis du gør det, får du jo ikke lige så mange af de smukke blomster til næste år. Ved at vælge det rette tidspunkt som nævnt ovenfor bør det dog ikke være et problem for dig.

Hvis din forårsblomstrende klematis, er blevet helt uregerlig, er det dog bedre, at du klipper den så meget, som du vil – også selvom det betyder, at du kommer til at klippe blomsterknopperne af. Din klematis får dermed ikke så mange blomster lige efter beskæringen, men den vil få den rette form og masser af blomster året efter.

Hvor tit skal klematis beskæres?

Du bør beskære en sommer- og efterårsblomstrende klematis hvert år. Den vokser meget, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde styr på den.

Forårsblomstrende klematis vokser slet ikke lige så meget, og det vil derfor ikke være nødvendigt for dig, at du beskærer den hvert år. Typisk vil det være nok, at du beskærer den hvert 3. til 4. år. Der skal du så beskære den, så den får den form, som du ønsker.

Er din klematis på vej i den helt gale retning, kan du dog altid lige klippe de grene af, så den stadig kommer til at se pæn ud. Generelt gælder den regel, at det er bedre, at du beskærer klematis, også selvom det bliver forkert, frem for ikke at beskære den.