Drivhus – Din guide til drivhuse

Drivhuse kan have mange forskellige funktioner. Det kan være ideelt til visse typer grønt, og det kan også blive brugt til at opbevare de særligt sårbare planter om vinteren. I hvert fald mener vi at du skal:

Vælg dit drivhus med omhu

gammeldags drivhusDer er mange faktorer at tage hensyn til, når du planlægger dit nye drivhus eventyr. Mange af disse faktorer,er ikke nødvendigvis nogle du tænker på, før du foretager købet. Jeg vil anbefale, at du læser denne sektion grundigt, da det muligvis kan give dig et mere nuanceret syn på drivhuse,og i sidste ende kan denne artikel have en betydning for hvad du beslutter er dit drømmedrivhus.

Placering af drivhuse

Noget af det aller første man skal gøre, er at vælge placeringen af dit drivhus. Hvis du bygger drivhuset op ad en anden bygning, så prøv at placere det et sted, hvor bunden er placeret på jorden, og ikke på et konstrueret underlag.  Det vil gøre det lettere at styre temperaturen i drivhuset. Hvis du vil bruge et fritstående drivhus, så vil der være flere faktorer at overveje. Når du har bygget dit drivhus, så er der ikke så meget at gøre, så er du nødt til at leve med det, medmindre du ønsker at skille den ad og starte forfra igen – hvilket ikke er en rar tanke. Derfor er det vigtigt virkeligt at tænke sig grundigt om inden man påbegynder opbygningen af drivhuset. Faktorer at være opmærksom på hvis du bruger dit drivhus til:

  • Frøplanter og dyrkning så er delvis skygge optimal. Hvis dette ikke er muligt naturligt, kan du altid skabe noget skygge.
  • Dyrkning mens der er koldt så sørg for maksimal soltid, da det er det bedste valg. Sydlig eksponering af planterne er bedst, men hvis dette ikke er muligt, så kan du håndtere dette med varmeapparater og belysning selv om det er en noget dyrere løsning. Efter den sydlige eksponering er følgende at foretrække: sydøstlige, sydvestlige, østlig og ellers vestlig. En nordlig eksponering er simpelt for vag for et drivhus. Et øst-vestvendt drivhus vil få omkring 25% mere lys end en nord-syd vendt drivhus, da det indebærer mere overflade fra  solen i en ret vinkel. Tommelfingerregelen er, at drivhuset skal have mindst 6 timer sollys hver dag.Husk på, at solen er højere om sommeren end om vinteren. En plet, der syntes perfekt i juni kan være et problematisk spot i januar.
  • Skyggerne bevæger sig som følge af årstiderne. Skygger fra nogen træer eller bygninger vil ændre hele året. Lange skygger kan betyde lysblokering, der  hvor du har mest brug for solen! Jo mere præcist du kan bestemme placeringen af solen på himlen (og dermed skyggerne hele året), jo mere nøjagtig du er, des bedre bør du kunne bestemme den ideelle placering af drivhuset .

Placering af drivhuset dør

Hvis det er muligt, skal du placere døren til dit drivhus i en retning væk fra vinden. Hvis vinden typisk blæser op fra syd, bør døren stå mod nord for at begrænse blæstens indtrængen og varmetab i drivhuset. *** Vigtigt *** Sørg for at underlaget er så fladt som muligt. Ikke at gøre dette ville være en meget kritisk fejl, i og med at man ville belaste konstruktionens ramme og relativt hurtigt skabe utætheder i drivhuset.

Byggematerialer til drivhuse

En af det afgørende elementer er hvad du vil bygge dit drivhus af. Vi har planlagt en lang række artikler om forskellige drivhuse muligheder af forskellige materialer.

 

Plastik drivhuse

Plastik-og PVC drivhus’ indramningssæt er billige og nemme at samle. Med et plastik indrammet drivhus, kan du flytte dit drivhus let, hvis det behov skulle opstå. Hvis du overvejer denne type drivhussæt bliver du nød til at tage højde for, hvor kraftige vinde kommer ind i din have, og hvor plastik drivhuset kan beskyttes bedst mod vinden. Hvis du bor i et område med stærke vinde, som for eksempel lige ud til vandet, så bør du nok ikke bruge denne type indramning, eller i det mindste bliver du nok nød til at forankre den i jorden. Det sagt så er plastik drivhuse et godt nybegynder drivhus.

 

Aluminiums drivhuse

Aluminium ruster ikke og kan modstå ekstreme vejrforhold. Aluminium indrammede drivhuse er udformede som forenelige med en lang række drivhusbelægninger af plast, til glas og polycarbonat. Hullerne i aluminiumsindramningen kan generelt benyttes til tilbehør eller at hænge kurve ned fra. Et aluminium indrammet drivhus tilbyder lethed i samlingen for en gør-det-selv gartner.

 

Træ drivhuse

træ drivhusTræ er æstetisk tiltalende, især når den kombineres med glas. Det har den store ekstra bonus at være en naturlig isolationsfaktor, da det absorberer varmen hele dagen og frigiver den hele natten. Desværre absorberer træ også fugt fra luften, og vil rådne hurtigere, kræve mere behandling / vedligeholdelse end nogen anden form for drivhusrammer. Trædrivhuse er ideelt til meget tørt klima, men kan ved rette behandling også bruges i Danmark.

Galvaniseret stål

Galvaniseret stål er ikke brugt meget til hobby drivhuse på grund af den høje pris. Derudover vil den tunge vægt også tilføje nogle besværlige faktorer i forhold til fragt. Nogle drivhuse bruger kun galvaniseret stål til fundamentet for en ekstra stærk støtte.

Drivhusets panel materialer

En af de vigtigste beslutninger, du vil gøre, er valget af materiale til brug i dine paneler. Det er fordelagtigt med et materiale, der vil lade den maksimale mængde lys, samtidig med at den lukker mindste mængde varme ud. I et klima som det danske, skal panelerne være stærk nok til at kunne modstå belastninger fra vind, hagl og tung sne. Drivhus ruder har forbedret sig markant i de seneste år. Ud over glas er der et bredt udvalg af ruder typer: plast i form af film, folier og stive gennemsigtige plader.

Polycarbonat – Sløret  eller klar

En af de mest populære panelmaterialer i dag er polycarbonat. Polycarbonat kommer i korrugerede eller flade plader i forskellig tykkelser. Disse stive plastplader er brudsikre, og er ideelle, når du har børn, der løber rundt i haven eller hvis du har hårdt vejr, som de fleste danske haver har. Pladerne er nemme at tilskære, og kan let tilpasses hvis du ønsker at køre ledninger gennem panelerne. En anden fordel ved det stive plast er, at de bevarer varmen godt, jo tykkere des bedre. Og hvis du benytter dobbeltplader så er problemet med kondensvand stort set mindsket fuldstændig. Hvis du køber et drivhus med polycarb paneler, skal du sørge for at de har en UV beskyttende belægning.

Glas paneler

Glas blev betragtet som den rudestandard for drivhuse man benyttede i tidligere år. Glas er tungere end meget plast, og glas kræver en robust ramme. Det største problem med glas er at det kan smadres relativt let. Hvis du bor i et område med høj vind eller har børn, der leger rundt om dit drivhus, så kommer du nok til at udskifte glas ofte. Videre kan glas også blive ’skørt’ med tiden. Det sagt, så har glas undergået mange forbedringer i de seneste år. Blandt de vigtigste er øget styrke (dobbelt og tredobbelt styrke) til at modstå brud. Større ruder er også blevet tilgængelige, i og med at færre konstruktionselementer er nødvendige, kan mere lys komme ind i drivhuset. Andre fremskridt er at der er skåret ned på varmetab. Dobbelt hærdet glas reducerer det med omkring en tredjedel. Low-emitterende belægning er en anden mulighed, og det reducerer varmetabet uden et tilsvarende tab af lys. Ud over at være energieffektiv, så reducerer disse ruder kondensation, og på samme blokerer de delvist ultraviolette stråler, og gør den indvendige glasplade varmere at røre ved.

 

Gulvbelægning eller jord i drivhuse

Nogle gartnere foretrækker et solidt fundament for deres drivhus, men jeg mener man skal overveje dette. Hvis fundamentet er fast uden dræning, som det oftest er, så bliver stillestående vand pludselig farligt. Hvis drivhuset bliver ramt af frost, kan pladen blive til fast is og meget glat. Og på samme tid hvis der er stillestående vand vil man nok ikke ønske at komme til at arbejde med elektricitet drivhuset. Andre ulemper ved en betonplade er, at det om vinteren bliver for koldt og om sommeren for varmt hvilket bare gør det vanskeligere at regulere drivhusets temperatur. En ideel grund for drivhuset er en jord bund hvor dræning er mulig. Hvis du kan lide en fast overflade at stå på, så kan du jo blot installere en sti af beton eller fliser. Resten af gulvet kan være grus, som igen er let at børste væk, hvis du ønsker at plante noget direkte ned i jorden. Før du samler dit drivhus er det vigtigt at fjerne alt græs og ukrudt fra området og dække med en ukrudtsbekæmpere eller gødning. Således at fundamentet for drivhuset er ideelt.

anl�¦gsgartner tilbud