Plantning af blåbær – Blåbær er en virkelig nem afgrøde for dig at etablere i haven. Det eneste særlige ved plantningen af dem er, at de skal stå i et surbundsbed.

De lækre, friske blåbær er dyre, hvis du skal købe dem i supermarkedet. Heldigvis har du mulighed for at have dem i haven, så du så vidt muligt kan være selvforsynende med blåbær. Det er noget helt andet at kunne gå ud i haven og plukke dem end at skulle ned i supermarkedet for at købe dem.

Blåbær er en nem afgrøde for dig at have, så længe du sørger for at etablere dem i et surbundsbed. Planterne kan nemlig ikke stå i almindelig havejord. Når du har plantet dem, skal du bare sørge for at gøde og beskære dem en gang om året og sikre, at jorden i bedet bliver ved med at være sur.

Hvornår skal jeg plante blåbær?

Du kan for så vidt plante blåbær hele året. Som med andre frugtbuske er det dog en god ide, at du ikke planter dem senere end foråret, hvis du planter dem på friland. På den måde har planterne mulighed for at etablere deres rodnet, inden sommerens varme og tørke kommer.

Planter du dine blåbær i krukker, kan du plante dem hele året. I krukken betyder det ikke så meget, om planten har etableret et rodnet, da du alligevel skal sørge for at vande, hvis det er tørt i vejret.

Læs også: Beskæring af kirsebærtræ

Plantning af blåbær – Hvordan?

Når du vil plante blåbær, skal du først sørge for at etablere et surbundsbed i haven, hvis du ikke allerede har det. Et surbundsbed er et bed, hvor pH-værdien er lavere end almindelig havejord. Blåbær kan ikke trives, hvis de står i almindelig jord.

Du kan etablere et surbundsbed ved, at du graver et hul, der er en halv gang så bredt og så dybt, som den potte blåbærplanten nu står i. I bunden og i siderne af hullet lægger du surbundsjorden, inden du sætter planten ned. Vand den grundigt, når du har sat den.

Den bedste placering til en blåbærbusk i haven er i sol og læ. En blåbær kan godt stå i halvskygge, men du får klart det største udbytte, hvis du planter den i fuld sol. Derudover er det en god ide, at du har plads til to blåbærbuske, så de kan bestøve hinanden.

Sådan passer du dine blåbær

Når du har etableret dine blåbær i haven, kræver de ikke meget pasning af dig. Du skal sørge for at vande dem, når det er tørt, da de ikke kan tåle at tørre ud. Du bør altid vande med regnvand, da det ikke indeholder kalk, der øger pH-værdien.

Derudover skal du sørge for at gøde dem en gang om året. Det kan du gøre med kompost eller særlig gødning til surbundsplanter. Du må aldrig komme kalk i et surbundsbed, da det som nævnt øger pH-værdien.

Hvert år bør du gennemgå dine blåbærbuske og klippe de grene af, der ikke vokser opad. Cirka hvert femte år bør du beskære blåbærbusken mere dybdegående, da den dermed bliver ved med at give et stort udbytte.

Når du først har fået etableret dine blåbær i haven, kræver de altså ikke meget pasning af dig, og du kan samtidig nyde et stort udbytte fra dem.

Hvis du er stærk i engelsk kan du også se denne videoguide til plantning af blåbær her:

Har du spørgsmål til plantning af blåbær, som ikke er blevet besvaret ovenfor, så spørg endelig også i kommentarfeltet nedenfor!

Læs også guiderne til: Plantning af æbletræ og plantning af jordbær her