Plantning af rhododendronRhododendron har ry for at være svær at passe. Ved at sørge for at plante dem det rigtige sted kan du gøre det nemmere for dig selv og give planterne en god start på livet.

Rhododendron er smukke planter, der pryder mange danske haver. Det er altså bestemt ikke umuligt at lykkes med dem, selvom planterne har ry for at være svære at få til at gro. Ved at sørge for at jorden er sur nok, og at planten får nok vand, vil det være nemt for dig at lykkes med den. Dermed kan du have glæde af de smukke, farverige blomster.

Klargør jorden og vælg den rigtige placering til din rhododendron

Når du skal plante en rhododendron, er det vigtigt, at du får valgt den rette placering. Det er med til at sikre, at din plante kommer til at trives. Rhododendron har det bedst et sted, hvor den står i skygge noget af tiden og i sol noget af tiden. Den skal altså ikke stå i et bed med fuld sol hele dagen.

Inden du planter din rhododendron, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at den har brug for en sur jord. Jorden skal have en pH-værdi på mellem 3,2 og 4,5. Derfor skal du forberede den ved at grave et hul på 35-40 centimeter. Deri kommer du spagnum til rhododendron, eventuelt blandet med 25 % grannåle.

Det er vigtigt, at jorden i bedet ligger lidt over jorden i resten af haven. Dermed kommer der ikke til at løbe kalk fra resten af haven ind i dit rhododendrobed. Kalk er nemlig med til at gøre jorden mindre sur. Det er også grunden til, at du så vidt muligt bør vande med regnvand. Vand fra vandhanen indeholder nemlig også kalk.

Hvornår er plantning af rhododendron bedst?

Som  udgangspunkt kan du plante rhododendron året rundt, men det bedste tidspunkt er om efteråret og i det tidlige forår. Du bør altid undgå perioder, hvor det er meget varmt, da det gør det sværere for planten at etablere sig.

Når du sætter planten ned, bør den stå højere end den omgivende jord. Hvis den står lavere, vil den nemlig få mere vand, og der er derfor risiko for, at dens rødder drukner.

Giv rhododendron masser af vand og sørg for at holde jorden sur

Tricket til at lykkes med din rhododendron er, at du sørger for at give den masser af vand, og at du holder jorden sur. Planten har brug for meget vand, og det er nemt for dig at se, hvornår den mangler. I det tilfælde begynder den nemlig at krølle bladene sammen. Det kan også ske om vinteren, hvor jorden er så frossen, at planten ikke kan trække vand op af den.

Hvis du ikke passer på, begynder jorden med tiden at nærme sig en mere neutral pH-værdi. Det er ikke godt for dine rhododendron-planter. I det tilfælde vil dens blade begynde at blive gule. Ved at lægge grannåle ud i bedet hvert år kan du sørge for, at jorden bliver ved med at være sur.

Hvis du tager dine forholdsregler, vil det altså ikke være svært for dig at plante en rhododendron og få den til at trives.

anlægsgartner tilbud