Plantning af bøgehækVil du have en ny bøgehæk, kan du i teorien plante den hele året. Du skal dog være opmærksom på tørke og frost. Du skal sørge for ikke at overvande den nye hæk og at luge ukrudt unde den.

Bøgehække er en af de mest almindelige former for hække herhjemme og det med god grund. De er tilpasset klimaet, skal ikke klippes så ofte og giver en tæt hæk, der kan skærme dig for nysgerrige blikke. For nogle tæller det også, at hækkene får en meget smuk lysegrøn farve om foråret, når bladene springer ud. Der er mange, der ser den som en forårsbebuder.

Plantning af bøgehæk – Sådan gør du

Skal du plante en hel hæk, starter du med at grave en rende, der er 30-40 cm bred og 30 cm dyb. Er det bare en enkelt bøgeplante, som du vil plante, kan du nøjes med et hul på 30 x 30 cm. Der skal være cirka 25 cm mellem hver plante.

I bunden af renden skal du løsne jorden, så der er et bedre luftskifte, og vandet bedre kan blive drænet. Hvis du ikke synes, at jorden har en god nok struktur, kan du blande den op med en anden form for jord for at forbedre den. Sørg for at blande den ind i den nuværende jord.

Pasning af bøgehæk de første år

Du skal passe på med at vande din bøgehæk det første år, da den først har brug for vandet, når den er i vækst. Mange nyplantede bøgehække dør de første år, fordi de får for meget vand. Hvis det er meget tørt i juni eller juli, bør du dog selvfølgelig vande den.

Du behøver ikke at gøde planten de første år, men skal sørge for at fjerne ukrudt omkring den. Ukrudtet stjæler plantens næring, så den vil være længere tid om at vokse. Når hækken er blevet stor, vil den dog selv skygge ukrudtet væk.

Hvornår er det bedste tidspunkt til plantning af bøgehæk?

Du kan faktisk plante din bøgehæk stort set hele året. Hvis det er en barrodsbøgehæk, kan du plante den fra maj til oktober. Er det en bøgehæk i en potte, kan du plante den hele året. Dog bør du aldrig plante hæk midt på sommeren, hvor det er meget varmt og tørt, og om vinteren, hvor det er frostvejr.

Planten er dog følsom over for at tørre ud. Derfor er det bedst at plante på et tidspunkt, hvor det ikke er for varmt. Nogle sværger til reglen om, at du skal plante bøg efter 10. november og før 30. april. Som nævnt kan du dog godt plante den på andre tidspunkter også.

Hvornår må jeg begynde at klippe min bøgehæk?

Du skal vente med at klippe din bøgehæk, til den har fået den højde, som du ønsker. Først når det er sket, skal du begynde at klippe den ned.

Generelt bør du klippe en bøgehæk to gange om året: I juni lige inden Sankt Hans og igen i august.

anl�¦gsgartner tilbud