Beskæring af rhododendron – Du kan vælge at beskære din rhododendron lidt hvert år eller at give den en stor beskæring med flere års mellemrum. I begge tilfælde bør du sørge for at gøre det tidligt på året, så planten har tid til at komme sig.

Rhododendroner er meget smukke buske, der er med til at give skønhed og karakter til haven. Hvis de trives, kan de dog også vokse sig for store. Det kan gøre, at den kommer for tæt på huset eller andre planter. I det tilfælde bør du overveje, om du skal flytte den, eller om du skal beskære den. Rhododendron har et meget kompakt rodnet, så det er faktisk muligt at flytte dem.

Vælger du at beskære den kraftigt for at få plads til den, skal du være opmærksom på, at cirka 5 % af alle rhododendron dør, når de bliver beskåret meget. Af uransagelige årsager er det særligt dem med røde blomster, der har det med at visne efter en beskæring.

Hvornår skal jeg beskære min rhododendron?

En kraftig beskæring skal altid finde sted i det tidlige forår, helst før 1. april. Det skyldes, at plantens nye skud endnu ikke er brudt frem på det tidspunkt. Når du beskærer tidligt, har de nye skud mulighed for at bryde frem længere inde på grenen og blive hærdet, inden efteråret kommer.

Hvis du bare vil beskære din rhododendron i mindre grad, kan du gøre det indtil 15. juni. Derefter skal planten have lov til at blomstre og gro, som det passer den.

Hvordan skal jeg beskære min rhododendron?

Ved en kraftig beskæring skærer du 20-50 centimeter af grenen over basis. Store grene skal saves af, mens du kan klippe mindre grene af med en ren grensaks. Det er vigtigt, at du laver snittet skråt, så der ikke kan lægge sig vand i det, når det regner.

Når du har beskåret din rhododendron, bør du give den et godt lag spagnum og sørge for at vande den sommeren igennem, når det er tørt. På den måde hjælper du den bedst muligt med at komme igennem den store beskæring.

Hvis det er en mindre reduktion, du er ude i, skal du bare klippe grenene tilbage til det nederste grønne blad på dem. Grenene vil vokse ud igen, og når du småklipper lidt hvert år, vil du med tiden få en tættere busk.

Hvor tit skal jeg beskære min rhododendron?

Du bør kun give din rhododendron en kraftig beskæring med flere års mellemrum. Det tager tid for planten at komme sig efter det. Du bør dog sørge for at få klaret det hele på en gang. Hvis du fordeler en stor beskæring over flere år, bliver planten stresset af det.

De små beskæringer kan du foretage hvert år efter behov. Dermed kan du blive ved med at forme din plante, så den passer til din have.

 

Find flere rhododendron hos danske plantebutikker

[et_pb_shop type=”product_category” include_categories=”78″ columns_number=”4″ orderby=”menu_order” _builder_version=”3.25.3″ z_index_tablet=”500″][/et_pb_shop]