Mad, der sidder fast på grillen, når det skal tages af. Kender du det? Det skyldes som oftest, at man ikke er god nok til lige at rengøre grillen efter eller inden brug. Det er faktisk ikke synderlig svært at undgå at grillen overhovedet når til det punkt, hvor den bliver klistret og ulækker af et tykt lag fedt og brændte madrester. Faktisk tager det ingen tid at rense den, hvis man gør den rent hver gang man har brugt den eller hver gang man skal bruge den – og det sparer dig vigtigst af alt for utrolig meget irritation, når du først står og er i gang med at lave mad på grillen.

Når det så er sagt kommer de fleste også ud for, at grillen bliver klistret til imens de er i fuld gang med at bruge den, selvom de har sørget for at have en ren grill til at begynde med. Men her det er faktisk også muligt at komme problemet til livs og holde grilles overflade ren imens du griller. Benyt dig af de nogle enkelte tips og lad ikke den klistrede grill stå i vejen for din grillglæde.

Skru op for varmen

skru op for varmenTag udgangspunkt i en ren grill. Hvis ikke din grill er ren fra sidst du brugte den, så skrub den grundigt, til den er helt ren. Gamle, fastbrændte madrester forhindrer grillen i at blive ordentlig varm.

Dernæst er det vigtigt at få varme på grillen – meget varme! Jo varmere grillen er, når kødet lægges på, jo lettere har kødet ved at slippe igen. Ligeledes er det en fordel at kødet ikke er koldt, men har stuetemperatur, når det lægges på.

Inden du lægger kødet på, skal du dog tage stilling til, hvilken form for smørelse, du vil bruge. Her følger tre forskellige muligheder, der alle hjælper til at danne en ikke-klistrende grilloverflade.

Olie

Du kan vælge at smøre hele grillens overflade med en god olie. Ikke alle olier er lige gode til at tage imod høj varme, så sørg for at vælge f.eks. olivenolie eller sesamolie. Nogen foretrækker at smøre det kød, som skal bruges, ind i olie og ikke komme det direkte på grillen. Det er en smagssag og det er op til dig, hvad du vil gøre.

Løg

rengør grill med løgMåske lyder det underligt, men løg kan faktisk også hjælpe dig en hel del, når du skal holde grillen klisterfri. Skær et stort løg over i to halve og pres til saften lige akkurat kommer lidt ud af hver halvdel. Nu kan du bruge den flade se af hver af løgets halvdel til at smøre på grillen. Brug enten en grillhandske eller stik en gaffel i den runde side af de to halvdele som du kan holde på og smør hele grilloverfladen ind i saften fra løget. Læg kødet på og kør jævnligt løget over grilloverfladen for at bevare den slippende effekt.

Kartoffel

En anden grøntsag, som kan bruges, er en rå kartoffel. Del den ligeledes over i to halve og brug en grillhandske eller gaffel til at køre den rundt på hele grillens overflade, så den bliver dækket af saft fra kartoflen. Her er det også nødvendigt jævnligt at igen gnide kartoflens saftige overflade over grillen for at bevare effekten.

Vær tålmodig

Til sidst skal det nævnes, at det har stor betydning, at du ikke vender kødet før det selv ’løfter sig’ eller selv begynder at give slip fra grillens overflade. Hvis du begynder at vende kødet inden stegeskorpen er ordentlig tyk, så vil du blot risikere at kødet går fra hinanden. Venter du til kødet selv slipper, når du forsøger at tage fat i det, så vil der heller ikke komme til at sidde madrester tilbage, som forhindrer det næste kød, du skal lægge på grillen, i at blive ordentlig varmt. Så husk at tålmodighed er en dyd.

Vi takker Morten Rosenby fra Gentofte Privat Rengøring  for at komme med rådene, der har lagt grund for denne artikel.

anl�¦gsgartner tilbud