Solen skinner, og termometeret viser to-cifrede temperaturer i det skønne vejr. Men en isende kold vind ødelægger nemt det hele for både dig, dine planter og eventuelle dyr i haven. En læskærm er løsningen, og den praktiske foranstaltning findes i et utal af modeller og materialer. Skab læ for vind og sol de steder i haven, hvor du eller dine planter har fordel af en permanent eller midlertidig afskærmning.

Brug en læskærm på terrassen mod vind og sol, eller lad planter og dyr i haven nyde godt at konstant eller periodisk læ og skygge i haven.

En læskærm stammer oprindeligt fra de naturhegn, du finder langs markerne til beskyttelse af afgrøder – en idé, som du kan videreføre i din have. Vælg en stabil stationær eller en bærbar model for større fleksibilitet.


Det gør en læskærm for din have!

Med en læskærm på terrassen eller andre steder i haven, kan du få fordele for både dig, planter og dyr.

For dig er der læ, varme og evt. skygge ved en læskærm. Du kan nyde haven og terrassen langt oftere, når der er skærmet af mod vind. For selv en svag brise kan som bekendt reducere udetemperaturer væsentligt. Med de mange forskellige læhegn, du kan finde online på http://læskræm.dk/, er der helt sikkert også en model, der matcher din have.


Hvad betyder læ for planter og dyr?

For planter er der også fordele ved en læskærm. Ideen om en læskærm stammer oprindeligt fra de naturlige læhegn, der ofte er plantet langs afgrøder på markerne. Rækken af høje buske og træer har til formål at afskærme mod vind og regn samt modvirke udtørring fra solen.

Da mennesker begyndte at lave tilsvarende læskærme, var det i første omgang blot tæpper og stofstykker ophængt på stolper. I dag findes de i mere praktiske modeller, og i din have vil læ-elskende planter som rododendron og hortensia elske beskyttelse mod vind, ligesom sarte frugttræer som fersken trives godt i solrigt læ.

For fugle, insekter og andre smådyr er læ en god ting i særligt de kolde måneder, hvor hård frost eller kraftig vind, kan være svær for overlevelsen. Og så vil husets hund med sikkerhed også nyde at holde vagt i haven i læ eller skygge fra en læskærm!


Hvilken type læskærm er den rigtige?

Når du skal vælge en læskærm til haven, skal du først og fremmest overveje, hvad det primære formål med den er. Har du brug for læ på terrassen? Handler det om læ og skygge til planter og dyr? Eller har du brug for en multifunktionel læskærm?

Du kan vælge en bærbar eller en stationær model, når du skal finde en læskærm til din have. Den stationære model er velegnet som læskærm på terrassen, hvor vind og evt. sol ønskes afskærmet. Den bærbare læskærm egner sig godt til at skabe læ og skygge til planter og dyr efter årstiden.

Den multifunktionelle læskærm er enten en stationær, der er placeret strategisk til både at skabe læ for dig og havens planter, eller en bærbare, der kan placeres overalt efter behov.

Find den rigtige læskærm, og gør det mere behageligt at opholde dig udendørs.