Beskæring af kirsebærtræhar du et kirsebærtræ i haven, som du gerne vil beskære, er det vigtigt, at du sørger for at gøre det i vækstsæsonen. Generelt bør du beskære træet så lidt som muligt, da en beskæring altid øger risikoen for svamp i træet.

Det er superlækkert for dig, at du kan gå ud i din egen have og plukke kirsebær – hvis ellers fuglene har efterladt nogle til dig. Træerne trives rigtig godt i det danske klima, hvorfor det kan være nødvendigt for dig at beskære dem.

Hvornår skal jeg beskære mit kirsebærtræ?

Det bedste tidspunkt for dig at beskære dine kirsebærtræer er mellem marts og oktober, hvor juli og august er de allerbedste måneder at beskære. Det skyldes, at træet får blødende sår, når du beskærer det. I vækstsæsonen er træet langt bedre til at lukke sårene, når de opstår, og det er allerbedst til at indkapsle dem i juli og august.

Hvis du beskærer uden for vækstsæsonen, risikerer du, at der kommer svamp i træet gennem de åbne sår. I værste fald kan det slå træet ihjel. Derudover vil der også komme langt flere tynde skud, der ikke bærer bær, dem der også kaldes vanris. Når du beskærer i vækstperioden, kommer der kun få vanrisskud året efter.

På grund af risikoen for svamp bør du altid sørge for at rense dit værktøj grundigt, inden du beskærer træet.

Hvordan skal jeg beskære mit kirsebærtræ?

Når du skal beskære dit kirsebærtræ, handler det om at gøre det nænsomt, da det ikke kan tåle en stor beskæring på en gang. Knopperne på grenene er det, der giver træet næring, og den mulighed mister træet, hvis du klipper for mange grene af.

Det er en god ide, at du bestemmer dig for, hvor højt et træ du gerne vil have. I nogle haver kan der være plads til et højt træ. I andre haver kan det komme til at skygge for meget. Klip de lodrette grene af, så træet bliver ved med at have den højde, som du ønsker.

Derefter bør du klippe de vandrette grene. De skal klippes, så der kommer luft og lys ind i kronen. Det mindsker risikoen for sygdomme. Derudover skal kirsebærtræet selvfølgelig have den form, som du ønsker.

Hvor tit skal jeg beskære mit kirsebærtræ?

På grund af risikoen for svamp er det vigtigt, at du beskærer dit kirsebærtræ så lidt som muligt. Du bør derfor heller ikke foretage en stor beskæring på en gang, men foretage den over flere år. Det giver træet tid til at komme sig.

Træet kan dog godt holde til, at du beskærer det hvert år, hvis det er en mindre beskæring. Det kan for eksempel være, hvis du har en lille have, og du derfor gerne vil holde træet nede i en rimelig højde.