Beskæring af troldhasselTroldhaslen er en utrolig smuk busk, der skal beskæres nænsomt. Bliver den ikke det, sætter den vildskud fra grundstammen. Du kan beskære den i sensommeren eller om vinteren, men bør ikke beskære den mere end en gang om året.

En troldhassel er en meget smuk og dragende busk; dens knoklede grene giver den et eventyrligt udseende. Det tilfører noget mystisk og fascinerende til din have. Det er muligt at sidde i lang tid og betragte de mange smukke snoninger og krummelurer på busken.

Fordi det er en så speciel busk, er der også mange, der er meget glæde for deres troldhassel – og derfor også bekymrede for, hvordan det skal gå, når de beskærer den. Det kræver ikke en stor forhåndsviden, men det er vigtigt, at du ikke tager for meget af planten.

Hvornår skal jeg beskære troldhassel?

Du kan beskære troldhassel fra cirka 1. august til 15. september. Fordelen ved det er, at der ikke kommer så mange genskud, efter du har beskåret planten, og at du med det samme kan se resultatet af din beskæring. Dermed bliver det langt nemmere for dig at vurdere, hvor meget du vil tage af.

En anden mulighed er, at du beskærer busken i januar til februar, lige som du ville gøre med andre typer af buske.

Hvordan skal jeg beskære troldhassel?

Når du beskærer en troldhassel, er det først og fremmest vigtigt, at du ikke tager for meget af den. Hvis du tager for meget af, vil planten have svært ved at klare sig efterfølgende. Skal planten have en stor beskæring, bør du derfor gøre det over flere år.

Ved en for kraftig beskæring vil en troldhassel begynde at sende vildskud ud fra grundstammen, som troldhaslen er podet på. Det vil altså være almindelige hasselskud, der kommer på din plante. Det ser ikke pænt ud og gør det svært for dig at holde styr på busken.

Generelt har en troldhassel brug for meget plads. Den kan få en krone på cirka 3 meter. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at den kan få det. Hvis den står klemt og ofte skal beskæres, vil den ikke trives.

Hvor tit skal jeg beskære troldhassel?

Du bør hvert år, enten sommer eller vinter, se på, om din troldhassel trænger til at blive beskåret. Gør den det, bør du tage et stykke af den. Som nævnt er det bedst for den, at du løbende beskærer den. Du bør aldrig give den en kraftig beskæring og så vente nogle år med at beskære den igen. Det kan den ikke klare.

Derfor bør du have en årlig beskæring, hvor du skærer lidt af og sørger for, at den får den form, som du ønsker. Dermed kan du holde styr på den og sikre, at den bliver ved med at være sund.

anl�¦gsgartner tilbud