Hyacinter

Hyacinter – I mange dele af verden er hyacinter eftertragtede for deres berusende duft og dyrket til brug i produktionen af parfume. Men man behøves naturligvis ikke nødvendigvis at deltage i produktionen af parfumer elle andet kommercielt gejl for stadig at drage fuld fordel af denne enestående duft. I stedet bør du huske på at plante hyacinter i nærheden af hvor du vil gå eller sidde udenfor i det kommende forår. Når de forårets måneder så kommer, så gå ud i den dejlige eftermiddagssol, betragt de farverige klokker, der hænger fra stilkene og så småt er begyndt at åbne sig. Tag en dyb indånding! Du har netop dyrket din egen fantastiske parfume. Det er da fantastisk.

 

Plantning af hyacinter i bede

Find et sted i haven, hvor regnen nem forsvinder fra jorden. Hvis der efter flere timer efter et heftigt regnskyl stadig er vandpytter, så er det nødvendigt at finde et andet sted til hyacinterne. Alternativt kan man ændre på jordens sammensætning og højde. Imidlertid er det vigtigt, at de ikke bliver plantet i for våd en muld. Hyacinter går ikke på kompromis når det drejer sig om undergrunden, og de vil ikke overleve i for fugtig eller hvor jorden til tider er dækket af stillestående vand. Sørg for at dine hyacinter får en fuld dag med lys. Hullet som du graver skal være omkring 18-20 cm dybt, og være placeret omkring 15 cm fra hinanden. Blomsterløgene er runde og på størrelse med en golfbold. De er dækket med et papirlag. Det er vigtigt at de bliver plantet med spidsen opad. Efter at de er plantet, så skal de vandes godt. Rødderne vil dannes i løbet af efteråret. Den overjordiske vækst og de duftende blomster udvikler sig i foråret. Når hyacinterne er i flor, kan du sagtens skære hyacinternes blomster til små buketter. Det vil ikke skade planterne, men til gengæld kan den fantastiske duft bringes indenfor i hjemmet.

Når blomstringen er færdig for denne sæson så lad bladene falde af selv – lad være med at klippe det af. Bladene vil samle sollys, skabe gødning gennem fotosyntese og styrke hyacinternes løg til de næste sæsoners blomstring. Vand hyacinterne efter behov under aktive vækstperioder, omkring 1 dl vand pr uge er et godt estimat – men kunne være mere eller mindre – det er noget, man lærer med tiden. Ved starten af sommeren vil bladene blive gule og dø, mens planten glider ind vækstdvale.

Dine hyacinter vil nu hvile indtil næste forår show, og det er tid til at vende fokus mod sommerens vidundere.

Læs også artiklerne om tulipaner og krokus her!

 

Hyacinter i danske plante-webshops