Det danske vejr er præget af et meget skiftende klima. De skiftende vejrforhold slider på vores træværk og det er derfor meget vigtigt, at man husker at overfladebehandle sit udvendige træværk. Stort set alt slags træværk har godt af at blive overfladebehandlet. Der er flere forskellige grunde til, at det er en gode idé at overfladebehandle sit udvendige træværk. De to hovedformål er dog, at beskytte træværket mod vind, vand og vejr samt, at fastholde træværkets flotte udtryk.

Som udgangspunkt, så skal man overfladebehandle sit træværk hvert 2. til 5. år. Hvor ofte man skal gøre det afhænger dog meget af, hvilken træsort man har med at gøre, samt hvad man bruge til overfladebehandlingen. Hvis man vælger at overfladebehandle med olie, så skal man som hovedregel gøre det 1-2 gange årligt. Der kan være en del penge, at spare ved at klare overfladebehandlingen selv, men hvis man ikke selv vil gøre det, så kan en maler hurtig klare det.

Hvordan overfladebehandler man sit træværk?

Når man skal overfladebehandle sit træværk, så skal man først og fremmest beslutte, hvad man vil gøre det med. Man har som udgangspunkt tre valgmuligheder – maling, olie og træbeskyttelse. Man skal huske at de tre metoder aldrig må blandes. Den traditionelle maling er den, der beskytter træet bedst mod sol og vand. Hvis man vælger, at bruge maling, så skal træet altid først have en grunder. Herefter kan man vælge om man vil bruge, transparent, halv- eller heldækkende topmaling.

En anden mulighed er, at overfladebehandle sit træværk med olie. De fleste typer træolie har ingen farve, så man bibeholder altså træets naturlige farve og struktur. Træolien holder træet flot og beskytter det mod vand og fugt. Den helt store ulempe ved træolie er dog, at det ikke er en særlig god løsning på den lange bane. Hvis man bruger træolie, så skal man som minimum overfladebehandle træet 1-2 gange om året.

Den tredje mulighed er træbeskyttelse. Det primære formål med træbeskyttelse ligger lidt i orden – det giver træet den mest optimale beskyttelse. Fordelen ved træbeskyttelse er, at det trænger ind i træet og gør det mere modstandsdygtigt overfor råd og svamp. I dag findes der flere typer træbeskyttelse og man kan f.eks. vælge en transparent, hvis man ønsker at bibeholde træets naturlige udseende, men man kan også få heldækkende træbeskyttelse, som minder meget om maling.

Som man kan se, så er der altså flere muligheder, hvis man vil overfladebehandle sit træværk. Hver løsning har sine fordele og ulemper, så hvad man gør, er egentlig helt op til en selv. Har man ikke selv lysten, evnerne eller overskuddet til at klare overfladebehandlingen selv, så kan man altid finde en god maler, som vil gøre det for en.

anlægsgartner tilbud