Figentræet hører til blandt de planter, mennesket har dyrket i længst tid. For flere tusinde år siden dyrkedes figentræer i stor stil i Afrika og omkring Middelhavet, og i dag dyrkes de i mange forskellige egne. Især i danske haver har træet vundet stor popularitet gennem de seneste år.

 

Har du lyst til at dyrke dit eget figentræ i haven, er det bestemt ingen hindring, at du bor under koldere himmelstrøg, da figentræet er overraskende modstandsdygtigt — så længe du sørger for at vælge den rigtige sort og at placere den godt, kan du nyde godt af de velsmagende frugter sommeren lang.

 

I denne artikel kan du blive klogere på, hvilket figentræ du bør vælge til din have, hvor du bør placere det samt hvordan du bedst passer på det, så det kan vokse sig stort og smukt.

Vælg den rigtige sort

Der findes forskellige sorter af figentræer, og det er helt essentielt, at du vælger den rigtige sort, hvis du vil have den til at gro figner i haven.

 

De sorter af figentræer, der vokser i varmere områder, bestøves af en speciel hveps — figengalhvepsen — som kravler ind i blomsten og bestøver den, hvorefter den dør. Det er en naturlig proces, og hvepsen opløses af specifikke enzymer fra frugten selv.

 

Denne sort kan ikke gro frugter i Danmark, da vi ikke har figengalhvepse. Derfor er det vigtigt, at du vælger et figentræ, der kan befrugte sig selv uden at skulle bestøves af figengalhvepsen. Her kan det selvbestøvende bornholmske figentræ nævnes som et godt eksempel på en sort, som kan gro frugter i Danmark.

 

Det er også vigtigt at vælge en sort, der er god til at håndtere kolde vintre, så den kan klare sig igennem det danske vinterhalvår. Det er nemt at finde sådan en sort på mange planteskoler i Danmark.

Sådan passer du dit figentræ

Et figentræ skal gerne beskæres fra maj og frem til efterårets begyndelse, så sollys og luft kan nå ind til frugterne.

 

I løbet af vinterhalvåret, hvor vejret kan vise sig fra sin barske side, skal du beskytte dit figentræ mod kulden. Det gør du bedst ved at dække jorden, det står i, med materiale som blade eller flis. Ovenpå dette kan du lægge grangrene, som sørger for, at det hele bliver, hvor det er. Træets grene  kan eventuelt beskyttes med et insektnet. Du kan også læse mere om hvordan man passer et figentræ her.

Find en god placering

En anden faktor, der spiller ind, når det kommer til at få succes med et figentræ i haven, er placeringen. Først og fremmest vokser et figentræ bedst, hvis det placeres et sted, hvor det får mest muligt sol. Derfor kan du med fordel plante træet op ad en mur, der vender mod syd eller vest. Kan du yderligere placere træet i læ, vil det være optimalt.

 

Når det kommer til jorden, kan et figentræ bedst lide at vokse i et gruset underlag, som ikke er rigt på næring, men som har et højt kalkindhold.

 

anlægsgartner tilbud