Trænger de udendørs arealer omkring huset til lidt hjælp for at opnå det look du gerne vil have, så er den helt rigtige belægning et rigtig godt udgangspunkt. Med fliser, skarver eller natursten kan du skabe sammenhæng og strømlining gennem hele haven og helt ud til kantstenen.

Hvilken form for belægning, der passer til dit hjem, afhænger helt og holdent af smag og behag. Det handler selvfølgelig først og fremmest om, hvad du synes er smukkest, men i ligeså høj grad handler det om økonomien og det arbejde du ønsker at lægge i det løbende. Herunder kan du læse om de to former for belægning du kan vælge imellem og forhåbentlig komme lidt tættere på at finde det, der passer bedst til dine ønsker og behov.

Løs belægning

Denne kategori dækker over alle former for belægning, der ikke lægges fast, men i stedet spredes ud over området og ligger løst. Her tales der om:

Alle former for underlag der lægges løst ovenpå et underlag af grus og sand, som skal skabe et stabilt underlag inden den endelige belægning lægges på og skaber det færdige resultat.

Det er en oplagt mulighed for dig, der ønsker at bruge den samme form for belægning både i din have og i indkørslen, for de små sten gør sig ligegodt under bilen som i bedene eller på små stier gennem haven. Vælg den blanding, der passer allerbedst til dit hus, så de smukke farver på stenene spiller op mod facaden og liver hele huset op – ikke bare udefra, men også indefra, hvor ny belægning vil pynte gevaldigt på udsigten.

Fast belægning

Når der tales om fast belægning, handler det i stedet for om alle former for sten, der lægges fast og danner et jævnt og glat underlag:

  • Fliser
  • Herregårdssten
  • Pigsten/marksten
  • Brosten

Hvor de løse belægningssten spredes løst ovenpå grus og sand, så lægges den faste belægning ovenpå det stampede grus i det ønskede mønster, hvorefter revner og mellemrum fyldes med fugesand, for at gøre underlaget bliver helt jævnt og ikke giver sig, når du går eller kører på det.

Alt afhængigt af, om der er tale om et sted i haven, hvor I skal gå eller sidde eller, om det er indkørslen, der skal kunne holde til tunge køretøjer, så skal underlaget tilpasses, for at sikre mod sten, der skrider eller flytter sig.

Hvad skal der lægges under belægningen?

Før du begynder at lægge ny belægning, er det vigtigt, at du sørger for at der er det rette underlag. På den måde er du nemlig sikker på, at dine sten bliver der, hvor du lægger dem. Det er et stort arbejde at grave ud og lægge den rigtige form for underlag af stabilgrus og afretningssand, men arbejdet er godt givet ud, når belægningen ovenpå stadig se godt ud og ligger korrekt flere år efter den er lagt. Det er en tidsmæssig investering, men du bliver glad for det i længden.

anlægsgartner tilbud