Der var engang, de fleste mennesker boede med åbne vidder i alle retninger i en harmoni med naturen, men så kom urbaniseringen, som drev mange mennesker væk fra naturen og ind i boligblokke.

Hvad disse mennesker dog hurtigt fandt ud af, var, at det slet ikke lå til menneskets natur at være væk fra den blå himmel og de grønne skove.

Måske er det derfor, vi begyndte at anlægge både offentlige og private haver i en sådan grad, at det nu er netop haven, der gør det så attraktivt at eje sit eget hus.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at en hyggelig have er noget, mange fantaserer om, indtil de en dag skal til at indrette den.

For indretning haven er ikke helt det samme som indretning af huset, men heldigvis er der rig mulighed for at blive klogere på begge dele.

Klik her for at finde inspiration til, hvordan du kan indrette dit hus, eller læs videre på denne artikel for inspiration til, hvordan du indretter en hyggelig have.

Giv plads til naturen

For at indrette en hyggelig have er det vigtigt at huske, hvorfor haven har så stor en betydning for os, som den har.

Der er nemlig ingen tvivl om, at det er den lille smule natur, som vi byder ind i vores have, der gør den til sådan et dejligt sted at opholde sig.

Selvom der ikke er tale om vild natur, når vi planter hverken blomster eller æbletræer, så betyder denne lille bid natur meget for vores velvære.

Videnskaben har nemlig påvist en positiv indflydelse på mennesket psyke, når de er i nærheden af planter.

Derfor er det første, du må huske, når du indretter din have, at det er planterne og naturen, der skal have plads.

Skab harmoni

Selvom planterne skal have plads, så er det dog ikke kun dem, du skal give råderum.

Der skal også være plads til dig.

Derfor skal du også indrette din have således, at der er plads til både dig og planterne, på en måde der virker harmonisk.

Det kan du gøre ved at inddele din have i forskellige dele som for eksempel:

  • En terrasse, hvor du kan sidde og slappe af
  • En køkkenhave, hvor du kan plante forskellige urter og grønsager efter smag og behag
  • En græsplæne, hvor der er plads til at lægge et picnictæppe eller at spille lidt fodbold
  • En vildere del med træer, buske og ukrudt
  • En hæk
  • En bålplads

Harmonien handler nemlig om at finde plads til disse forskellige dele.

Minimér havearbejdet

Hvis du elsker havearbejde og gerne gør det hver eneste dag, så skal du naturligvis også have en have, der giver dig plads til netop det.

Langt de fleste har dog ikke altid tid til at passe en have, men en have er altså ikke noget, man bare kan forsømme. Det kræver nemlig arbejde, hvis den ikke skal gro helt ustyrligt.

Hvis du derfor ikke har tid til at passe din have hver dag eller bare hver uge, så skal du også sørge for at indrette en have, der ikke kræver alt for meget arbejde.

Haven skal nemlig ikke kun være et sted, der skal kræve en masse af dig.

Den må derimod også meget gerne være et fristed, hvor du kan slappe af i de rolige og naturlige omgivelser, som din krop og psyke har så godt af.

Derfor kan du overveje, om det virkelig giver mening med en køkkenhave, hvis du ikke har tid til at trimme den, og om det måske i virkeligheden ikke var bedre blot at have en græsplæne.