Udestuer er fantastiske om foråret og om sommeren, når vejret er skønt men stadig lidt køligt udenfor, eller når det regner og du sidder lunt og godt. Måske du også bruger din udestue som vinterhave, hvor dine kuldskær planter kan få lov at hygge sig, når der er for koldt til dem udenfor. Men, på årets korteste dage, når der næsten ingen sollys er til at holde udestuen lun, hvordan holder du så varmen, hvis der ikke er installeret varme i forvejen?

Opvarmning af udestuen

Alt efter hvordan din udestue er bygget og hvordan den vender i forhold til sol, kan det blive nødvendigt at varme udestuen op indefra. Er det udelukkende for dine planters skyld, det vil sige er du selv okay med at have ekstra tøj på i udestuen, er det ikke sikkert, der skal så meget til. Måske du kan nøjes med tæpper på de kolde gulve og et lækkert lammeskind til stol. Hvis du også selv vil sidde ude i t-shirt, er det en anden sag. At finde en balance mellem de to, kan være svært.

Der er forskellige muligheder. De mest simple er enten en form for elektrisk opvarmning, en brændeovn eller et mindre klimaanlæg i form af en luft-til-luft varmepumpe. Dem gennemgår vi ganske kort lige her.  

Elektrisk opvarmning

Elektrisk opvarmning er simpelt, men også en dyr løsning, specielt hvis udestuen skal holdes varm i længere perioder. Uanset om du bruger elektrisk gulvvarme, radiator eller varmeblæser, så trækker det voldsomt på elregningen og er derfor sjældent den bedste løsning, selv om den kan virke efter hensigten.

En hyggelig brændeovn

Brændeovnen er hyggelig og romantisk og varmer ekstremt meget. Men, brændeovnen er ikke god for dine planter. Ofte vil den være alt, alt for varm for de fleste planter og samtidig skal du jo passe brændeovnen og du kan ikke gå fra den. Den er derfor kun god, hvis du ikke bruger din udestue til vinterhave for sarte planter.

En lille varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe er så absolut det mest effektive du kan vælge. Til de fleste udestuer kræver det kun en lille, kompakt en af slagsen, der ikke koster mere end et par tusind kroner af få installeret. Varmepumpen vil ikke kun kunne din udestue lun om vinteren, men også kølig om sommeren, da den også fungerer som aircondition. Den er forholdsvis billig i drift og meget effektiv.