En have kan tage rigtig meget tid at holde, specielt hvis man gerne vil have en flot og unik have. Hvordan indretter man så haven til at være smuk og kompleks, men uden at det kræver for mange timer. Hver gang, det er godt vejr? Læs gode tips her til at indrette din have.

Orden og struktur

Orden og struktur er vigtigt. Især hvis du vil gøre haveplejen lettere.

Del haven op, så du får struktur. Eksempelvis kan en veldefineret græsplæne, som er let at komme til med plæneklipperen, spare dig for meget tid. Mange snørklede græsarealer og øer af små bede kan se flotte ud, men de kan være vanskelige at vedligeholde.

Kantfliser rundt om bedene er en anden god idé – herved kan du lettere komme til med en plæneklipper ved at lade det ene hjul køre på flisekanten, når du slår græsset. De veldefinerede kanter er også dem, der får haven til at se flot ud og er med til at holde plænens form.

En god måde at få struktur på haven er også ved at anlægge en eller flere terrasser, så får du et klart og veldefineret område, hvor krukker, havemøbler og grill kan placeres.

Små bede

Hvis du ikke vil bruge flere timer dagligt på at passe haven, så er det en rigtig god idé, at du laver nogle små bede eller opsætter en plantekasse eller to. Med små sektioner i haven kan du lettere prioritere de forskellige områder efter deres pasningskrav og dine ønsker.

Prioriter de bede og områder af haven, som du kommer mest i, og som du ser mest på, eksempelvis, når du sidder på terrassen eller ser på, når du ankommer til din bolig.

De rigtige former

En rigtig god ide er at anlægge en græsplæne, der er praktisk formet. Hvis den har bløde former og ikke har nogle træer, buske, bede osv., det er betydeligt nemmere at vedligeholde. Det tager betydeligt længere tid at slå en græsplæne, hvis der står et træ midt i.

Ingen puder

Puder i havemøblerne er utroligt dyre og skal vaskes ofte. De skal desuden også tages ind og ud, når de skal bruges. Det er meget mere praktisk at have et uldplaid eller lignende liggende ved havedøren, som kan tages med ud til havemøblerne.

Match boligen

Hvis du indretter haven med utrolig mange forskellige, farverige blomster, og mange komplekse bede, er det sikkert utrolig flot. Men hvis din bolig er indrettet i en simpel, grå og hvid stil, kan de virke, som om noget ikke passer sammen.

Indret din have med din bolig i tankerne, og fokuser på de samme materialer i samme farver. Følg også temaet, hvis din bolig er simpel, skal din have også være det. Hvis din bolig har fokus på hvide farver, kan det være en ide at tilføje hvide blomster eller buske, som blomstrer med hvide blomster. Det kan f.eks. være en hyldeblomstbusk.

Hvis din bolig og din have har nogle af de samme farver, kan det forbinde dem og gøre overgangen mellem bolig og have mere blød.

Nemme planter og blomster

Det er ikke ligegyldigt, hvilke planter, du vælger at pryde haven med. Flere af den samme slags planter skaber et ensartet udtryk og gør det samtidigt lettere for dig at pleje dem.

Blomster kan være svære at pleje, derfor kan det være en god idé at prioritere blomster på buske og træer. Blomster på buske og træer kommer igen år efter år. Det samme gør blomster på løg, som kan blomstre om foråret. Vær dog opmærksom på, at forårsløg helst skal plantes om efteråret, hvis de skal blomstre om sommeren.

Tiltræk dyr, der kan gøre arbejdet for dig

Pindsvin og fugle er gode at have i haven, fordi de kan hjælpe dig af med skadedyr som dræbersnegle, bladlus og larver. Hvis du vil tiltrække de gode nyttedyr, så skal du skabe nogle områder, som de har lyst til at opholde sig i.

Pindsvin vil meget gerne have steder, hvor de kan gemme sig, et hjørne i haven med højt græs, kvas og brændenælder er ideelt.

Urtehave

Mange haveejere er glade for at have en urtehave, fordi urter er nogle af de nemmeste planter at dyrke, da krydderurter kræver forholdsvis lidt vedligeholdelse. Samtidig kan en urtehave bringe stor glæde, fordi krydderurterne kan benyttes fra forår til efterår i madlavningen.

En urtehave skal ofte have masser af sol og gerne lidt mager jord. Urtehaven skal også have godt vand, men med regelmæssig dræning. Placer derfor din urtehave strategisk, har du den i flytbare krukker, så eksperimenter med, hvor de forskellige krydderurter trives bedst.

anlægsgartner tilbud