Plantning af æbletræ – Det er nemt for dig at plante et æbletræ. Det bedste tidspunkt er om efteråret, og så længe du sørger for, at træet får masser af vand, vil det hurtigt komme til at trives.


Et æbletræ kræver ikke meget pasning af dig og giver samtidig masser af lækre æbler, som du enten kan spise direkte fra træet eller bruge i madlavningen. Æbletræerne kan gro i stort set hele landet og kræver bare en solrig plet i haven for at kunne trives.

Udover at give lækre æbler kan dit æbletræ også give lidt ekstra skygge i haven. Det er noget helt særligt at sidde i skygge under æbletræet og nyde en god kop kaffe på en varm sommerdag.

Hvordan planter jeg et æbletræ?

Når du skal plante et æbletræ, skal du grave et hul, der er større end potten, som træet står i nu. Hullet skal være større, så træet nemt kan sende sine rødder ud i jorden, der er blevet løsnet. Imens du graver hullet, bør du sætte potten med æbletræet i en balje med vand.

Når du er færdig med at grave hullet, bør du fylde det op med vand, så jorden er godt fugtig, når æbletræet bliver plantet. Når vandet er forsvundet, kan du sætte den pæl ned, der kan hjælpe med at holde det spinkle æbletræ i vinden.

Placer æbletræet midt i hullet og fyld op med jord omkring det. Vand jorden, så den falder til omkring træet. Når den har gjort det, bør du fylde op med ekstra jord. Æbletræet bør ikke stå dybere, end det gjorde i potten, og det må aldrig stå så dybt, at podningsstedet, cirka 15 over jordhøjde, bliver dækket.

Hvornår er plantning af æbletræ bedst?

Du kan plante et æbletræ på alle tidspunkter af året, men det klart bedste tidspunkt er om efteråret. Der begynder træets blade at visne, og træet skal derfor ikke bruge lige så meget energi på at pleje dem, men kan i stedet koncentrere sig om at skabe et dybt rodnet.

Derudover er der den fordel ved efteråret, at det regner meget, og du derfor ikke behøver at bekymre dig om at vande træet. Hvis du planter et æbletræ i foråret eller om sommeren, skal du være meget opmærksom på, at det ikke tørrer ud.

Vælg det rigtige æbletræ

Når du vil plante et æbletræ i haven, er det vigtigt, at du sørger for at vælge det rette. Det er først og fremmest i forhold til, hvor højt et træ du ønsker, og hvilken type af æbler det skal have. Højden på træet bliver bestemt af det træ, som æbletræet er podet på. Der findes derfor hurtigt voksende, middelhurtigt voksende og langsomt voksende æbletræer.

Når det kommer til typen af æbler, bør du først og fremmest vælge, om det skal være madæbler eller spiseæbler. Har du en favorit blandt de to, kan du derefter lede efter et træ af lige netop den type.

Når du har valgt det rette træ, vil det altså ikke tage lang tid for dig at få det plantet i haven, så du i løbet af få år vil kunne begynde at nyde de lækre æbler fra træet.

Læs også: Sådan beskærer du et æbletræ