Plantning af jordbær er nemt at have med at gøre. Planter du på det rigtige tidspunkt, er du næsten garanteret store, saftige jordbær til næste sommer. Læs her om, hvordan du gør.

Drømmer du om at kunne gå ud i haven og plukke store, søde solmodne jordbær, skal du selvfølgelig have dit eget jordbærbed derude. Plantning af jordbær er ikke noget, der tager lang tid, og planterne er nemme at have med at gøre. Du kan derfor være ret sikker på en god jordbærhøst, så længe du tager dig dine forholdsregler.

Når du køber jordbærplanter, er det en god ide, at du overvejer, hvor du får dem fra. På en planteskole kan du være sikker på sorten, og at der ikke er noget galt med planterne. Får du dem af en ven eller en nabo, bør du lige tjekke dem for snegleæg, inden du planter dem ud i haven.

Hvornår er plantning af jordbær bedst?

Det er bedst, at du planter jordbær i august måned. Der er jorden varm, så planterne bliver godt etablerede, inden efteråret og vinteren. Når de bliver plantet i august, når de også at danne blomsteranlæg, så du er sikret mange bær året efter.

Kan du ikke vente til at august med at plante jordbær, kan du i stedet sætte dem i april. Jorden må ikke være for kold, men selvom den ikke er det, vil det stadig tage længere tid for planterne at etablere sig. Derfor skal du ikke regne med en lige så stor jordbærhøst samme år, som du har plantet dem.

Hvordan planter jeg jordbær?

Jordbær har brug for masser af sol, så det er en god ide, at du vælger en solrig plads i haven til dem. Inden du planter jordbærrene ud i bedet, bør du løsne jorden og blande den med mild eller delvist omsat kompost. Jordbær har ikke brug for meget næring.

Derefter planter du dem ud ved at grave et hul til dem, hvor de kan stå, og skubber jorden sammen omkring dem. Du skal passe på, at hjerteskuddet ikke bliver dækket af jord, da det kan betyde, at planten er længere tid om at etablere sig.

Jordbærplanterne har brug for en del plads. Gerne 80 cm mellem hver række og 40 cm mellem planterne i en række, hvis du dyrker på friland. I et bed i haven kan du nøjes med en afstand på 25-30 cm per plante. Indtil jordbærrene har fået blomster, skal du sørge for at vande regelmæssigt.

Sådan undgår du fugle, snegle og insekter i dine jordbær

Det er ikke kun dig, der er glad for jordbærrene. Det er fugle, snegle og insekter desværre også. Derfor kan det være en god ide, at du tager dine forholdsregler, når du planter jordbærrene. Du kan plante dem i et højbed, hvilket gør det nemt at forhindre snegle og giver en god arbejdshøjde.

Du kan også vælge at dække jordbærrene til med et fuglenet og en fiberdug. Det kan du gøre lige meget, om de er plantet i jorden eller i højbed.

Plantning af jordbær er altså nemt, så længe du tager ganske få forholdsregler for at give dem den bedst mulige start i haven.