Hvad er flisepest?

Første skridt i vejen mod en terrasse fri for flisepest, er at forstå hvad det er, og særligt hvad det kræver for at overleve. Flisepest er, set fra et biologisk perspektiv, det man kalder lav. Lav er en betegnelse for en form for dobbeltorganisme, en form for alge og svamp der lever i symbiose. 

Lav lever ikke, som for eksempel svampe gør, af organisk materiale. Faktisk behøver lav, og dermed flisepest, kun to grundlæggende ting for at overleve: vand (typisk i form af generel fugt i luften) og sollys. Af denne grund sætter de sig ofte på stenterrasser, da der her ofte er frit til sollys og god fugt.

Det er også af denne grund flisepest er så almindeligt, og desuden er så svært at bekæmpe. Sollys og fugt er der nemlig ganske meget af, og det er svært at afskære flisepesten fra det. Der skal altså ikke meget til at flisepesten kommer, og når den så er der, er den ikke bare lige sådan til at slippe af med. Men som vi skal se, så er der ting at gøre.

Forebyggelse

Når det kommer til forebyggelse af flisepest på en stenterrasse, er det for det første vigtigt at sige, at en sådan forebyggelse ikke altid er mulig. Det har alt med terrassens beliggenhed og en række andre faktorer at gøre. Flisepest kan for eksempel automatisk forebygges hvis terrassen får særligt meget sol. Selvom flisepest skal have sol for at overleve, kan for meget sol også hjælpe med at tørre den ud, så den dør. 

Problemet er dog, at der sjældent i Danmark er så meget sol at flisepesten tørrer ud på terrassen. Måske kan den rammes hen over en varm og solrig sommer, men mod efteråret vil det fugtige vejr typisk vend tilbage og give gode forhold. En helt anden løsning, er at forsøge at skærme terrassen for sol i længere tid, og dermed afskære flisepesten fra den livsnødvendige sol. 

Fugt er stort set umulig at undgå, men sol kan man skærme terrassen for i længere tid, for eksempel hen over vinteren, hvor terrassen ikke er i brug. Dette kan gøres forskelligt, eventuelt med ting som grus, en presenning eller noget helt tredje. Lader du dette dække terrassen hele vinteren, kan du være heldig at afskærme flisepesten fra sol og dermed forebygge mod det.

Fjernelse

Som sagt er det ikke altid en mulighed at forebygge mod flisepest, og selv med de førnævnte metoder, kan du stå tilbage med flisepest. Men hvad gør man så, når flisepesten er kommet. På en stenterrasse der er ramt af flisepest, er en såkaldt fliserens den bedste og mest effektive metode til at slippe af med flisepest på.

Læs også: Sådan fjerner du selv alger og mos

Ved en fliserens bruges en højtryksrenser til at fjerne en række ting fra overfladerne på stenterrassen, herunder flisepest. På den måde rengøres terrassen uden kemikalier, og fremstår typisk så god som ny, eller i hvert fald lige ved. Andre metoder kan benyttes, men de er sjældent lige så effektive som en fliserens. 

Den rette fliserens

Der er dog et par ting du bør være opmærksom på med en fliserens. For det første bør du aldrig benytte en normal højtrykspuler på en stenterrasse da dette kan skade fliserne. Der bør derimod benyttes en højtrykspuler med vinklet vandstråle. Vinklingen gør, at fliserne ikke tager skade, mens snavset forsvinder.

En anden ting du skal have in mente, er at en fliserens ikke er en permanent løsning mod flisepest på din stenterrasse. Det kan være fornuftigt at få gentaget rensningen af flisepest med jævne mellemrum. Der er diverse ting, herunder den vinklede højtrykspuler, der kan forlænge resultatet, noget du typisk kan få rådgivning til hos professionelle.