Reklamation: Indhold kan være sponsoreret i denne artikel

Mange danskere forsømmer i hverdagens hast plejen af haven. Derfor er der desværre mange haver, som er overbevokset af græs og ukrudt, og ikke bærer præg af smukke blomster eller andet. Mange danskere begrunder det med, at de ikke har tid til at tage sig af haven – og hvis først man har ladet sin have stå hen i en lang periode, kan det godt virke som et uoverskueligt projekt. Derfor er sommerferien et ideelt tidspunkt at starte ’projekt have’ på, da mange danskere har ekstra ferie og fridage.

Et godt grundlag for ’projekt have’

Det er en god idé at starte med at slå græsset i haven, så man får tæmmet den bevoksede have. Derudover bør man fjerne ukrudt i haven, så man får et overblik over plænen, og hvad man har at arbejde med.
Når man har et godt grundlag for et overblik, kan man sætte sig sammen og brainstorme over havens muligheder. Udover at ’projekt have’ godt kan blive et tidskrævende projekt, kan det også godt blive et dyrt projekt. Har man ikke pengene til projektet, men et stort ønske til en have, kan man optage et lån – og dermed få glæde af haven, mens man betaler pengene af. Læs mere her.

Planlæg haven

Når man har brainstormet forskellige ideer og er kommet frem til den endelige plan for haven, skal den planlægges i detaljer. Før man går i gang med projektet, skal der være styr på mål for de forskellige elementer i haven. Dermed sikrer man sig det bedste resultat.
Man kan med fordel lave en terrasse med fliser, som er i forlængelse af huset. Denne terrasse kan have et grillområde med grill og havemøbler, så man kan nyde sommerens aftensmåltider udenfor. Ydermere kan haven have en lille bålplads, hvor man kan grille skumfiduser og lave snobrød. Særligt børn synes, at det er hyggeligt at vokse op med en lille bålplads, hvilket også tilfører kvalitetstid til familien. Har man børnefamilie, kan man gøre en del af haven til legeplads for børnene, eventuelt med fodboldmål, tennisnet – eller hvad der lige måtte falde i deres smag.
Er der også en hund i familien, vil det være en god idé at opsætte hegn rundt om haven, så hunden kan få lov til at løbe rundt uden snor. Et hegn er også godt for at opnå læ i haven, og det er også godt for at holde ikke inviterede øjne væk fra haven. Der findes forskellige typer hegn, hvor man kan benytte sig af pileflet eller plankeværk. Vælger man plankeværk, kan man yderligere personliggøre hegnet, så det passer til havens stil. Det kan man gøre ved selv at designe hegnet med maling fra Malgodt, hvoraf man kan lade børnene male forskellige mønstre og tegninger rundt på hegnet.

En have med plads til alle

Vælger man at anlægge køkkenhave, bør man gøre det afskærmet, så ikke børnene eller hunden kommer til at kunne ødelægge denne. Haven skal være et fristed for børnene og hunden, hvorfor de ikke bør skulle tænke over, at de kan komme til at skyde en bold over i køkkenhaven. Anlæg derfor køkkenhaven væk fra den del af haven, som fungerer som børnenes legeplads.
Har man et mindre barn, eller har man planer om flere børn, bør man have et tildækket sted i haven. Det kan med fordel være på terrassen i forlængelse af huset. I det tildækkede område skal der være plads til en barnevogn, hvor en lille ny kan sove trygt i sin natdragt, uden risiko for bagende sol.

Når man planlægger sin nye have, bør man tage forbehold for både nutidige, men også fremtidige behov. Derfor er det en god idé at være flere om at brainstorme haveideer, før man lægger sig fast på en bestemt plan, som man arbejder ud fra. God sommer!

 

 

 

anl�¦gsgartner tilbud