havemoebler-i-traeForåret lurer i krogene, og før vi får set os om, er sommeren over os. Så selv om vinden er kølig, tenderende til det iskolde, lige nu, er der ikke lang tid igen, før det er tid til at finde havemøblerne frem og tilbringe flere af de lyse timer udendørs end indendørs.

Måske har du allerede de havemøbler, du skal bruge. Huskede du at tage dem ind, da kulden holdt sit indtog? Hvis ikke, så trænger de nok til en kærlig hånd, inden de bliver sådan rigtigt indbydende at sidde i, på og ved. Og selv om de har overvintret i garagen, kunne de nok også godt trænge til en overhaling. 4-6 måneder i en garage eller kælder gør ikke noget godt for ret meget.

Alt efter, hvilket materiale dine havemøbler er lavet af, er der forskel på, hvordan du skal behandle dem, her forud for en havesæson.

Plastic

Hvis dine havemøbler er af plast, kræver det ikke så meget at vedligeholde dem. Vand, sæbe og knofedt kan gøre underværker, og – hvis havemøblerne er hvide – måske lidt wienerkalk til at polere overfladen, der let kan blive lidt mat og kedelig. Vær i øvrigt opmærksom på, at fugleklatter kan ætse det øverste, tynde lag på havemøbler af plast. Det pynter ikke ligefrem, så når du ikke bruger møblerne, kan du med fordel dække dem til, eller i det mindste stille stole på skrå op ad havebordet, så de ikke står og ligner en landingsbane for fuglene.

Træ

Havemøbler af træ, er dem, der har brug for mest vedligeholdelse. Og det er også det materiale, der har dårligst af at stå utildækket udenfor hele vinteren. Det skyldes, at træet, som jo er et naturligt materiale, er modtageligt over for fugt og derved råd og svamp. Træets farve kan også ændre karakter, når møblerne opholder sig meget udendørs – blive gråligt og kedeligt at se på. Men ved at rengøre i dybden, slibe og oliere samtlige træmøbler, når sæsonen slutter, kommer du langt. Er du meget entusiastisk omkring at holde dine havemøbler pæne, kan du også give dem en omgang, inden du tager hul på havesæsonen. Men hvis du kun orker hele vedligeholdelsesregimet én gang på et år, så vælg sidst på sæsonen frem for først på sæsonen.

Når du rengør træ-havemøblerne, begynder du med at rengøre med et universalrengøringsmiddel og en klud eller stiv børste. Når møblerne er helt tørre, sliber du med fint sandpapir – sørg for at komme godt ud i alle hjørner, og føl dig ikke fristet til at ’glemme’ nogen steder. Derefter olierer du med en god træolie – eller maling, hvis du har lyst til et frisk farvepust på terrassen. Olien og/eller malingen forsegler og beskytter dermed mod fugt, så vær omhyggelig. Du kan finde mere information og produkter til pleje af dine havemøbler her: ( Sadolinfarveland.dk )

Levetid på havemøbler

Hvis du ellers behandler dine havemøbler godt, kan du have dem i meget lang tid. Måske ikke resten af din levetid, men i hvert fald i mange sæsoner. Det giver naturligvis sig selv, at et meget billigt havesæt i plast næppe har lige så lang levetid som et gedigent sæt i massiv træ. Men hvor høj kvalitet dit havesæt er, afhænger jo dels af din økonomi (prisen følger jo i reglen kvaliteten), dels af din entusiasme omkring det at være ude. Og så af almindelig smag og behag.

Uanset hvad – om dine havemøbler er dyre eller billige, af træ eller af plast; Så kan de bidrage til hygge og afslapning på en solrig dag. Og det er det, der tæller! Hvis dine havemøbler er blevet for slidte kan du kan finde nogle nye her: www.whiteaway.com/havemoebler-oversigt/

anlægsgartner tilbud