Plantning af rabarber – Rabarber er en virkelig nem plante for dig både at plante og at passe. Den kan plantes stort set hele året, så du skal derfor bare finde den rette plads til den i haven.

Din rabarber er en af havens allernemmeste planter, der samtidig giver et stort udbytte. Faktisk er en rabarberplante typisk nok til at dække en families forbrug. Det er heldigt, da rabarberen også er en pladskrævende plante. Du skal sætte omkring en kvadratmeter af i haven, så vil planten trives.

Du kan både plante rabarber i direkte sol og i halvskygge, hvilket gør det meget fleksibelt for dig, hvor du kan placere den henne. Har du en kompostbunke i din have, vil din rabarber elske at blive placeret i nærheden af den. Planten kan stå det samme sted i op til 25 år, så det er vigtigt, at du vælger den rette placering fra start af.

Hvornår skal jeg plante rabarber?

Du kan plante rabarber hele året, så længe der ikke er frost i jorden. Det bedste er dog, at du planter den i efteråret eller i det tidlige forår. Det nemmeste for dig er, at du køber en færdig plante, som du planter ud. I det tilfælde vil du så småt kunne begynde at høste fra den samme år eller året efter, du har plantet den.

Du kan godt købe rabarberfrø, som du kan så. Der går dog lang tid, inden rabarberne er store nok til, at du kan høste af dem. Det kræver derfor, at du har meget tålmodighed, hvis du vil bruge den metode.

Har du selv en rabarber i haven, som du gerne vil have bliver til flere, eller kender du nogen, der har en rabarberplante, kan du dele den. Det bedste er, at det er en ældre plante, da de alligevel begynder at producere mindre med alderen.

Læs også guiden til: Plantning af blåbær 

Hvordan skal jeg plante rabarber?

Plantning af rabarber er ikke så indviklet, når først du har fundet det rette sted i haven. Husk på, at rabarberen kan stå på det samme sted i mange år.

Når du har udvalgt stedet, bør du fjerne alt ukrudtet på stedet og tilføre gødning, inden du sætter planten. Rabarberen holder nemlig af at stå i en næringsrig jord. Det første stykke tid bør du blive ved med at fjerne ukrudt rundt om den, så det ikke stjæler næringen. Når planten får større blade, kan den selv skygge ukrudtet væk.

Det første år bør du også være opmærksom på at få vandet nok. Det tager tid for planten at etablere et ordentligt rodnet, og den har derfor brug for ekstra vand.

Hold øje med rabarberens blomsterknopper

Rabarberen får nogle meget smukke blomster i løbet af maj måned. Du kan sagtens lade blomsterne sidde på og nyde synet af dem, men du skal så være opmærksom på, at du ikke kommer til at få et lige så stort udbytte af planten. I gennemsnit giver en rabarberplante et 25 % mindre udbytte, hvis den har været i blomst.

Udover blomsterknopperne er der dog ikke meget, som du skal holde øje med, når du først har fået etableret din rabarber. Det handler derfor bare om at trække rabarberstilke, når de er klar til høst i det tidlige forår.

Rabarber kan du så bruge til at lave en god gammeldags rabarbergrød som her hos Farfarsmad eller en lækker rabarbermarmelade til morgenbordet her fra HurtigMums.