Plantning af roserMange haveejere drømmer om at have et smukt rosenbed, som de kan nyde. Du kan plante roser hele året. Det bedste er dog, at du planter dem i foråret eller efteråret, alt efter om der er tale om barrodsroser eller potteroser.

Roser er både smukke og velduftende, og det er derfor naturligt, at du gerne vil have så mange som muligt i haven. Plantning af roser er heldigvis forholdsvis nemt, og du kan gøre det hele året. De har brug for en solrig placering i haven og rigeligt med luft omkring sig. På den måde kan du give dem de bedst mulige vækstbetingelser.

plantning af roser

Her kan du plante roser

Når du skal plante roser, er det først og fremmest vigtigt, at du får valgt den rette placering til dem i haven. Det er med til at gøre, at du giver dem de bedste vilkår fra start af. Roserne har brug for en solrig placering i næringsrig og veldrænet jord. Jo mere lys roserne får, des pænere roser får du.

Derudover er det vigtigt, at du sørger for, at der er godt med luft omkring roserne. Hvis de kommer til at stå for tæt, øger det risikoen for, at de bliver angrebet af svamp. Det skyldes, at det tager længere tid for regnvandet at fordampe, når roserne står tæt.

Du bør ikke plante roser på et sted, hvor der tidligere har vokset planter af rosenfamilien. I det tilfælde vil jorden nemlig lide af det, der kaldes jordtræthed, hvor der ikke er så meget næring tilbage i den.

Plantning af roser – Hvornår kan jeg plante roser?

Når du skal vælge, hvornår du vil plante dine roser ud, er det vigtigt, at du overvejer, om det er barrodsroser eller potteroser, du vil plante. Navnene siger næsten sig selv, barrodsroser har en blottet rod, mens potteroser står i en potte med jord.

Du kan købe barrodsroser fra oktober til maj, og det bedste er, at du køber og planter dem ud i oktober. Der er udvalget størst, jorden er stadig lun efter sommeren, og efterårets større mængder af regn gør, at roserne får den mængde vand, som de har brug for.

Potteroser kan købes hele året og kan for så vidt også plantes ud hele året – så længe det ikke er frostvejr. Det bedste er dog at købe og plante dem i april, da udvalget der er størst, og vækstbetingelserne bedst.

Hvordan skal jeg plante roser?

Når du skal plante roserne, er det også vigtigt at skelne mellem, om det er barrodsroser eller potteroser. Barrodsroser bør du sætte i vand et par timer, inden du planter dem. De tørrer nemlig meget nemt ud, når deres rødder er helt blottede. Det er ikke nødvendigt med potteroser.

Du bør grave et hul, der er så stort og dybt, at barrodsrosens rødder ikke bliver bøjede, når du sætter den ned. For både potteroser og barrodsroser er det vigtigt, at hullet er så dybt, at podningsstedet kommer fem centimeter ned under jorden.

Skal du plante flere roser, er der stor forskel på, hvor meget afstand der bør være imellem roserne. Du bør derfor altid tjekke for den enkelte rosentype, du planter.

De overordnede retningslinjer for plantning af roser ved siden af hinanden:

  • Bunddækkende roser: 30 – 50 cm
  • Buketroser og storblomstrede roser: 40 – 50 cm
  • Parkroser og buskroser: 80 – 120 cm
  • Klatreroser: 100 – 150 cm

Se også vores artikler om plantning af Rhododendron, plantning af hvidløg og plantning af ligusterhæk!