Det er måske ikke det, man holder mest øje med som haveentusiast, men tagrenderne er et af de vigtigste elementer ved boligen. Derfor er det vigtigt, at tagrenderne udskiftes, hvis de er underdimensioneret eller hvis de simpelthen er utætte.

Hvorfor bør man udskifte tagrenderne?

Det er ikke altid nødvendigt at udskifte tagrenderne, men hvis de ikke kan håndtere alt regnvand fra større nedbør, er det en indikation på, at de skal skiftes. Således er der flere argumenter for, at skifte tagrenderne:

  • Underdimensionerede tagrender kan føre til fugt- og vandskader omkring kælderarealet, fordi den vand, som tagrenderne ellers skulle tage sig af, ender rundt om huset og potentielt kan skabe tryk mod kældermurene og fundamentet.
  • Fejlagtige tagrender kan faktisk øge varmeforbruget.
  • Fejlagtige tagrender kan beskadige facaden, fordi regnvand som falder ned langs facaden fører til slid på facaden.

Nye tagrender er faktisk billigere, end man lige skulle tro. Gennemsnitligt koster de 400-800 kr. Inkl. moms og montering per løbende meter. Denne pris afhænger selvsagt af materialevalg. Du læse mere om priser på tagrender på Tagrenovering.dk.

Indikation på, at tagrenderne skal udskiftes

Der er generelt 5 indikationer på, at tagrenderne bør udskiftes:

  • Blade, jord og andet skidt tilstopper ofte (mere end én gang årligt) tagrenderne. Normalt bør tagrender vedligeholdes en gang årligt, men hvis det kræver mere vedligeholdelse end det, er det en indikation på, at tagrenderne bør udskiftes.
  • Tagrenderne sidder for lavt i forhold til tagbelægningen. Det betyder, at vandet ikke løber ned i tagrenden men udover tagrenden. Det kan forårsage store fugtskader i kælderen, da vandet ikke løber ned i kloakken men i stedet ned i jorden omkring kælderen. 
  • For små dimensioner af tagrenderne betyder, at tagrenderne bliver fulde ved store regnskyl, og regnvandet løber således over tagrenden. Det kan ligesom forrige punkt forårsage alvorlige fugtskader i kælderen.
  • Bagfald: hvis tagrenderne ikke er vinklet mod tagrendens afløb, ender vandet i den forkerte ende af tagrenden og ledes derfor ikke væk gennem afløbet.
  • Utætte tagrender: Når tagrenderne begynder at blive utætte i samlingerne er det tid til at udskifte dem. Generelt kan ældre tagrender rammes af huller, revner eller utætte samlinger.